SATELITSKI SNIMCI ŠOKIRALI ZAPAD: Rusija gradi kompoziciju od 2.000 vagona na 5 km od fronta MOĆNI VOZ IMA KLJUČAN ZADATAK (FOTO)
Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

neverica

SATELITSKI SNIMCI ŠOKIRALI ZAPAD: Rusija gradi kompoziciju od 2.000 vagona na 5 km od fronta MOĆNI VOZ IMA KLJUČAN ZADATAK (FOTO)

Planeta -

Ruske snage u Donjecku izgradile su "odbrambeni voz" od nekoliko hiljada teretnih vagona kako bi otežale proboj ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta!

- Dugački nizovi teretnih vagona protežu se između gradova Olenivka i Volnovaha. To je blizu prve linije fronta u istočnoj Ukrajini - navodi ukrajinski vojni kanal na Telegramu DeepState, a prenosi Njuzvik.

Kompoziciju, koja se navodno duga oko 30 kilometara i formirana od oko 2.100 teretnih vagona, ukrajinski kanal naziva "carski voz".

- To je vrlo specifična kompozicija čiju je efikasnost teško proceniti - navodi DeepState i dodaje da je osnovna zamisao Moskve da oteža napredovanje ukrajinskih snaga.

Kompoziciju komentariše i Institut za proučavanje rata iz Vašingtona.

- Moguće je da je "carski voz" izgrađen kako bi poslužio kao odbrambena linija kod budućih ukrajinskih napada - navodi Institut za proučavanje rata i dodaje da možda ima još neku za sada nepoznatu namenu.

Satelitske slike nastale su između maja 2023. i februara 2024. godine i pokazuju dugi niz vagona koji povezuje dva grada. Rusija je kompoziciju počela da gradi u junu 2023. godine.

- To se može smatrati još jednom odbrambenom linijom jer je jako teško oštetiti odnosno pomači ili razneti 30 kilometara dugu gomilu gvožđa, a prebacivanje opreme preko te prepreke bilo bi skoro nemoguće - navodi DeepState.

Gradovi Olenivka i Volnovahavnalaze se tek nekoliko kilometara od prve linije fronta koja vijuga kroz ukrajinsku regiju Donjeck gde se vode neke od najtežih borbi. Olenivka se nalazi istočno od Novomihailivke, grada južno od Marjinke, koju su Rusi zauzeli u decembru 2023. godine. Volnovaha je jugoistočno od Ugledara gde se početkom 2023. godine odvijala jedna od najkrvavijih bitaka u dve godine rata.

- Železnička pruga koja spaja Olenivku i Volnovahu nalazi se oko pet kilometara od prve linije fronta - navodi Institut.

Ruski vojnici su kod Dorožnog u DNR, podsetimo, nedavno uništili vojni voz Oružanih snaga Ukrajine sa artiljerijskom municijom i oružjem.

(Kurir.rs/Newsweek/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track