"LITVANIJA TREBA DA SE SPREMI ZA NAJGORI MOGUĆI SCENARIO"! Zvaničnik: Ruska vojska jača nego što je bila pre sukoba u Ukrajini
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

"LITVANIJA TREBA DA SE SPREMI ZA NAJGORI MOGUĆI SCENARIO"! Zvaničnik: Ruska vojska jača nego što je bila pre sukoba u Ukrajini

Planeta -

Litvanski zvaničnik je istakao da pošto sukob u Ukrajini ulazi u treću godinu, Rusija sada ima "iskustvo za vođenje sukoba većih razmera što treba posmatrati kao vid pripreme"

Oružane snage Ruske Federacije su bolje pripremljene za sukob većih razmera nego što su bile pre tri godine, budući da su u Ukrajini stekle bogato ratno iskustvo, saopštio je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Litvanije.

U intervjuu za "Biznis insajder", Vaidotas Urbelis direktor za odbrambenu politiku u Ministarstvu odbrane, upozorio je da Viljnus treba da se spremi za "najgori mogući scenario" kada je u pitanju potencijalni ruski napad.

Zvaničnik je istakao da pošto sukob u Ukrajini ulazi u treću godinu, Rusija sada ima "iskustvo za vođenje sukoba većih razmera što treba posmatrati kao vid pripreme".

"Ako pogledate samo brojke, Rusija sada ima više ljudi u oružanim snagama nego što je imala pre invazije", rekao je on i dodao da bi "Moskva mogla da se oporavi jako brzo od svih gubitaka sredstava koje je pretrpela tokom borbi".

Podsećanja radi, tokom proteklih nekoliko meseci veliki broj zapadnih zvaničnika su upozoravali da bi Rusija mogla da pokrene napad na NATO u narednim godinama, iako je većina njih, uključujući i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, izjavilo da ne postoji trenutna pretnja.

ruski vojnik, ruska vojska, Rusija
foto: Министерство обороны Российской Федерации/Youtube/Make It

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je odbacio spekulacije da bi Moskva mogla da napadne NATO i označio te navode kao "potpunu besmislicu", i dodao da "ne postoje ni geopolitički, ni ekonomski, ni vojni interesi za to".

Takođe, Putin je u decembru potpisao dekret kojim se maksimalna brojnost ruske vojske povećava za 170.000 ljudi, kako bi se dostigao broj od 1,3 miliona vojnika, a rusko ministarstvo odbrane najavilo je da je ovo povećanje zasnovano na regrutaciji onih građana koji žele da služe dobrovoljno.

Ruska Federacija je znatno povećala i stopu proizvodnje municije, vojne opreme i naoružanja, a krajem 2023. godine, ministar odbrane Sergej Šojgu opisao je rusku vojsku kao "najbolje pripremljenu" vojnu silu na svetu, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima testiranim u realnim borbenim uslovima.

Kurir.rs/RT/Biznis insajder

Bonus video:

01:14

RUSIJA ODUZIMA UKRAJINI CRNO MORE, POLJSKA I LITVANIJA IDU PO DEO! Samardžija: Šalju 25.000 vojnika, vraćaju svoju teritoriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track