PUTIN PRETIO PREKIDOM UVOZA BANANA: Ekvador odustao od isporuke oružja iz sovjetske ere Ukrajini
Foto: Shutterstock

dogovor propao zbog nezadovoljstva moskve

PUTIN PRETIO PREKIDOM UVOZA BANANA: Ekvador odustao od isporuke oružja iz sovjetske ere Ukrajini

Planeta -

Vlasti Ekvadora saopštile su da će odustati od ranije obećane isporuke oružja iz sovjetske ere Ukrajini, preko SAD, zbog velikog nezadovoljstva Rusije, koja je odgovorila zabranom uvoza ekvadorskih banana.

"Ekvador neće slati nikakav ratni materijal zemlji koja je uključena u međunarodni oružani sukob", saopštile su kasno sinoć tamošnje vlasti.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa izjavio je u januaru da se dogovorio sa Vašingtonom da zameni staru rusku vojnu opremu za novo oružje američke proizvodnje za borbu protiv bandi povezanih sa trgovinom drogom.

Američke vlasti su tada navele da će oružje koje razmenjuje Ekvador "potom biti poslato u Ukrajinu da joj pomogne na bojnom polju protiv Rusije".

Ukrajinska Vojska
foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia, Telegram prinstcreen

Taj dogovor je izazvao nezadovoljstvo Moskve.

Rusija, jedan od glavnih kupaca banana iz Ekvadora, odmah je najavila zabranu uvoza banana od pet ekvadorskih firmi, pod izgovorom o prisustvu insekata štetočina.

Slična mera uvedena je na ekvadorsko cveće koje se izvozi u Rusiju.

Moskva je kasnije poništila tu meru.

Rusija je druga destinacija za ekvadorske banane, sa 21 odsto ukupnog izvoza, odmah iza Evropske unije (28 odsto), saopštila je ranije ; Asocijacija izvoznika banana Ekvadora.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track