UKRAJINCI NADOGRADILI I SOVJETSKE RAKETE: Vojska razvija SPECIJALNU metodu koja je KLJUČNA za rušenje ruskih letelica
Foto: Printscreen tvzvezda.ru

UKRAJINCI NADOGRADILI I SOVJETSKE RAKETE: Vojska razvija SPECIJALNU metodu koja je KLJUČNA za rušenje ruskih letelica

Planeta -

Ranije ovog meseca objavljen je snimak koja pokazuje ruski dron Šahed-136 koji noću leti nad zapadnom Odesom. Čuje se glasni prasak, zatim tišina, a potom slede reči na ukrajinskom. Projektil leti prema dronu, pogađa ga i eksplodira, a dron pada na zemlju. Čuje se uzbuđeni povik Ukrajinca. Taj snimak prvi put je potvrdio da Ukrajinci koriste američki precizni projektil APKWS kako bi srušili dron.

Sistem koji šalje SAD zapravo je oprema koja sadrži krilca i lasersku optiku kojom se nadograđuju rakete iz razdoblja Hladnog rata. Time se povećava preciznost zastarelih projektila. Do sad su APWKS projektili korišćeni samo za gađanje meta na tlu, poput zgrada ili tenkova. Zahvaljujući novom lanseru koji su poslali Amerikanci, sada se mogu koristiti i za gađanje manjih meta. Kombinacijom tih elemenata, Ukrajinci sada mogu rušiti ruske dronove po znatno manjoj ceni nego pre.

Lanser Vampir

Lanser, koji nosi nadimak Vampir, opremljen je termalnim i infracrvenim senzorima, laserom i ekranom, pomoću kojih Ukrajinci mogu voditi projektile tako da pomiču kursor po zaslonu. Istovremeno, detektor lasera na projektilu okreće ga prema laserskoj zraci kojom upravlja operativac, čime je omogućeno precizno gađanje mete.

Ukrajinci su usvojili ovu taktiku nakon što su Rusi obavili rekordan broj napada dronovima na vojne i civilne mete, kao i na energetske stanice, kako bi Ukrajincima uskratili struju i grejanje. Nakon što im je SAD uskratio isporuku municije, Ukrajini su potrebni alternativni načini za uništavanje ruskih dronova.

raketa, Severna koreja, lansiranje
foto: Printscreen/Twitter

Korišćenjem ove metode, Ukrajinci čuvaju skuplje projektile zemlja-vazduh koji su ključni za rušenje ruskih aviona.

"Jedan od razloga zbog kojih bi Ukrajina mogla da izgubi rat je ako im ponestane projektila zemlja-vazduh, jer onda više neće moći da suzbija ruske vazdušne napade", rekao je profesor Justin Bronk, specijalista za vazdušno ratovanje sa Kraljevskog instituta ujedinjene službe.

Zbog nedostatka projektila prošle godine, Ukrajinci su modifikovali vozila iz sovjetske ere da mogu ispaljivati zapadnjačke projektile, čime su stvorili takozvane FrankenSAM-ove. Nedavno su prilagodili dronove motorima za džet-skije. Tu flotu vodenih dronova su prošlog meseca koristili za operacije na okupiranom Krimu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:50

UKRAJINCI IZ NAPADA PRELAZE U ODBRANU! Vojni eksperti: Zahtevaju mobilizaciju ljudi od 17 do 70 godina, pozivaju i DEVOJKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track