OGROMAN SKOK BROJA INVALIDA U RUSIJI: Užasavajući podaci nakon 2 godine borbe u Ukrajini PREMAŠEN JEZIVI REKORD IZ ČEČENSKOG RATA
Foto: Shutterstock

tragedija

OGROMAN SKOK BROJA INVALIDA U RUSIJI: Užasavajući podaci nakon 2 godine borbe u Ukrajini PREMAŠEN JEZIVI REKORD IZ ČEČENSKOG RATA

Planeta -

Rat sa Ukrajinom izazvao je ogroman skok broja invalida bez ruku i nogu u Rusiji!

Zvanični podaci Socijalnog fonda Rusije pokazuju da je krajem 2023. godine broj primalaca invalidskih penzija u Ruskoj Federaciji porastao za skoro 92.000 korisnika u odnosu na prethodni period.

Ukupan broj invalidskih penzionera sada iznosi dva miliona i 225.000 hiljada i to je najveći broj od 2016. godine. Stopa rasta broja invalida najveća je od rekordne 1997. godine kad su se veterani Prvog čečenskog rata masovno vraćali u civilni život.

Skoro dve decenije broj invalidnih penzionera u Rusiji bio je u stalnom opadanju, međutim, nakon invazije na Ukrajinu počeo je naglo da raste. Nakon prve dve godine rata ima skoro 100.000 korisnika takvih penzija više. Taj broj je sada uporediv sa muškom populacijom Pskova ili Nahodke.

Rusija je prema procenama Pentagona do početka 2024. godine izgubila oko 300.000 vojnika.

- Istovremeno je svaka druga osoba koja je tokom sukoba ozbiljno povređena izgubila ud - rekao je visoki zvaničnik ruske vlade za Njujork tajms.

Slične cifre saopštilo je Ministarstvo rada krajem prošle godine.

- Više od polovine slučajeva invaliditeta među učesnicima specijalne vojne operacije identifikovanih medicinskom i socijalnom ekspertizom odnosi se na amputaciju udova - rekao je zamenik načelnika odeljenja Aleksej Vovčenko.

Zvaničnik navodi da je ukupno 54 odsto ​​invalida ostalo bez udova.

- To je zaista tako očigledan problem. To je mnogo. Gornje amputacije čine 20 odsto što je takođe neviđeno visok procenat - navodi zvaničnik.

Ministarstvo rada očekuje da će se svake godine u Rusiji pojaviti između 60.000 i 70.000 invalida sa amputacijom. To je projektovana potreba za protetikom za naredni period koju je ministarstvo uvrstilo u izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti invalidnih lica.

Proizvođač protetike Motorika navodi da je pre rata Rusima godišnje davano oko 5.500 protetskih ruku i 22.000 protetskih nogu.

Broj stanovnika Ukrajine koji su ostali bez jednog ili više udova od početka rata, podsetimo, iznosi između 20.000 i 50.000! To je objavilo američko izdanje Vol Strit Džurnala.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:13

BIVŠI PILOT JAT-A: 1.000.000 UKRAJINACA JE ILI POGINULO ILI SU OSTALI INVALIDI! Najviše stradali u borbi sa OVIM moćnim oružjem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track