POSLATO VIŠE OD 6.000 KONTEJNERA MUNICIJE: Kim Džong Un omogućio Rusiji da nastavi sa napadom na Ukrajinu, a za uzvrat dobija OVO
Foto: Profimedia, Odlični odnosi Kim i Vladimir Putin

rat se nastavlja

POSLATO VIŠE OD 6.000 KONTEJNERA MUNICIJE: Kim Džong Un omogućio Rusiji da nastavi sa napadom na Ukrajinu, a za uzvrat dobija OVO

Planeta -

Severna Koreja je poslala kontejnere koji bi mogli da drže milione artiljerijskih granata u Rusiju, rekao je visoki južnokorejski zvaničnik, omogućavajući predsedniku Vladimiru Putinu da nastavi sa napadom na Ukrajinu dok se zalihe municije u Kijevu smanjuju.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Vonsik rekao je novinarima da se procenjuje da je Severna Koreja poslala oko 6.700 kontejnera municije u Rusiju, ubrzavajući tempo isporuka otkako je Putin održao samit sa Kim Džong Unom u septembru. Kontejneri bi mogli da drže oko 3 miliona granata od 152 mm, rekao je Šin.

Rusija zauzvrat obezbeđuje Severnoj Koreji hranu, sirovine i delove koji se koriste u proizvodnji oružja, rekao je Šin.

Putin
foto: AP

Pomoć u hrani pomogla je Kimu da stabilizuje cene potrepština, rekao je on, dodajući da će Rusija, ako se poveća promet oružja, poslati više vojne tehnologije Kimu, što bi moglo povećati sposobnost Pjongjanga da ugrozi region.

Kako se trgovina između Severne Koreje i Rusije pojačava sa invazijom koja traje već treću godinu, tok američke vojne pomoći Kijevu je sve više ugrožen.

Povrh svega, Evropska unija je poslala samo oko 30 odsto od ukupno milion artiljerijskih granata koje je obećala da će dati Kijevu do marta, rekao je ove nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski lider je rekao da njegova zemlja veruje da je Severna Koreja prenela Rusiji 1,5 miliona artiljerijskih granata i nepoznat broj projektila, dodajući da je Pjongjang spreman da nastavi da obezbeđuje oružje.

(Kurir.rs/ Time.com/Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:03

PRVI IZBORI U ISTORIJI SEVERNE KOREJE! Kim Džong Un izašao na glasanje, okupljeni APLAUDIRALI I KLANJALI SE predsedniku države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track