FRANCUSKE TAJNE SLUŽBE U PANICI 48 SATI! Bizarno objašnjenje krađe povreljivih dokumenata za Olimpijske igre: INŽENJER SVE POREKAO
Foto: Shutterstock

kurir tv

FRANCUSKE TAJNE SLUŽBE U PANICI 48 SATI! Bizarno objašnjenje krađe povreljivih dokumenata za Olimpijske igre: INŽENJER SVE POREKAO

Planeta -

Iz voza na železničkoj stanici Gar du Nord u Parizu ukradena je torba u kojoj su se nalazili računar i dva USB fleša sa policijskim sigurnosnim planovima za predstojeće Olimpijske igre (OI) u glavnom gradu Francuske.

Pariska policija i bezbednosne službe pokrenule su opsežnu akciju, a kako se ona odvija odgonetnuo je novinar Saša Pešić, dopisnik Kurir televizije iz Pariza.

Pariz je bio poprište terorističkih napada velikih razmera, tokom prethodnih godina, a tamošnja vlada uznemirena zbog krađe ovih podataka:

- Napomenuo bih da se ovo dogodilo u ponedeljak u popodnevnim, odnosno ranim večernjim časovima. Naime, muškarac star 56 godina je rekao da mu je neko ukrao računar i dva USB ključa sa veoma poverljivim informacijama u vezi s bezbednošću na OI. Rekao je da radi u glavnoj opštini Pariza i da je on inžinjer koji je zadužen za sajber bezbednost. Policija je ozbiljno shvatila njegovo svedočenje, pa se odmah krenulo sa eksploatisanjem bezbednosnih kamera kako bi se pronašao kradljivac.

02:30

KRAĐA U PARIZU DOBILA EPILOG: Čovek izmenio iskaz, GRAĐANI SKEPTIČNI! Oglasila se opština Pariza: Ovo stoji u zvaničnom saopštenju

- Drugo ispitivanje ovog muškarca se dogodilo juče, a on je malo promenio verziju jer je rekao da je jedan USB bio šifrovan i da se na njemu nalaze lični podaci, a da na drugom nije bilo bezbednosnih, već samo informacija, odnosno izveštaj sa jednog sastanka o planu grada Pariza. Takođe je spomenuo da nema straha da je neko došao do bezbednosnih informacija. Spekuliše se po Francuskoj da su te njegove novonastale izjave imale za cilj stišavanje zabrinutosti među građanima jer znamo da je predstojeća Olimpijada ozbiljan bezbednosni rizik za Fracunsku i ona ulaže sve napore da prođe bezbedno.

Potom je spomenuo saopštenje opštine Pariza:

- Oglasio se i grad Pariz zvaničnim saopštenjem, ali se nije pominjao sadržaj USB ključeva i naglašeno je da će se sprovesti interna istraga i da će se utvrditi okolnosti kako je došlo do ovakvog propusta - navodi Pešić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:18

Pariz, Slađana šljivovicu predala predsedniku Francuske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track