NEOBIČNA SVETLOST NA NEBU IZNAD RUSIJE IZNENADILA SVE! Oglasili se naučnici: "Ovo nismo očekivali" (FOTO)
Foto: Foto: Printscreen

stručnjaci dali objašnjenje

NEOBIČNA SVETLOST NA NEBU IZNAD RUSIJE IZNENADILA SVE! Oglasili se naučnici: "Ovo nismo očekivali" (FOTO)

Planeta -

Polarna svetlost pojavila se na nebu iznad Moskve, a ona je posledica magnetne oluje koja je izbacila solarni materijal 28. i 29. februara.

Polarna svetlost, poznatija kao aurora borealis, mogla se videti na nebu iznad Moskve i Sankt Peterburga, saopštila je laboratorija za solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja.

"Magnetna oluja umerene magnitude pojavila se na Zemlji pre oko sat vremena. Prema podacima instituta za svemirska istraživanja, mase materije izbačene sa Sunca došle su na Zemlju u noći 28. na 29. februara. Iako se očekivao dolazak sunčeve materije, početak magnetne oluje je neočekivan", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su stručnjaci predviđali samo slabe poremećaje, koji se nisu mogli ni primetiti na grafikonima. Međutim, jačina oluje je sada oko 1,5 na skali od pet. Njeno trajanje, prema naučnicima, može biti od tri do šest sati.

Kako je navedeno na sajtu laboratorije, još nije moguće predvideti maksimalnu snagu oluje, pošto je događaj u početku potpuno izostao iz prognoze. Međutim, na Zemlju su stigli periferni regioni izbacivanja, sa manjom silom udara od centralnog jezgra, a brzina izbacivanja se pokazala sporijom od predviđene.

Polarna Svetlost
foto: Foto: Printscreen

"Trenutno je naglo povećana jačina aurore na teritoriji naše zemlje. U naredno vreme očekuje se formiranje pojasa aurore u sibirskom regionu na geografskim širinama od 65 stepeni i više. U periodu od 20 do 24 sata, traka aurore će biti pomerena u evropski deo Rusije", dodaju u laboratoriji.

Polarna Svetlost
foto: Foto: Printscreen

Naučnici su pojasnili da se tokom ovog vremenskog intervala aurora može spustiti na geografske širine Sankt Peterburga i Moskve. Kasnije su stanovnici Moskovskog regiona na društvenim mrežama objavili fotografije polarne svetlosti.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track