MUŠKARAC ŠETAO PSA, A ONDA JE NAIŠAO NA FOSIL DAVNO IZUMRLE ŽIVOTINJE: Otkriće čuvao čak dve godine, pa sada otkrio ZAŠTO
Foto: Shutterstock/kudla

HIT PRIČA

MUŠKARAC ŠETAO PSA, A ONDA JE NAIŠAO NA FOSIL DAVNO IZUMRLE ŽIVOTINJE: Otkriće čuvao čak dve godine, pa sada otkrio ZAŠTO

Planeta -

Čovek je naišao na fosil star 70 miliona godina dok je šetao svog psa, ali on i lokalni arheolozi su to čuvali u tajnosti dve godine zbog straha da bi vandali mogli da ugroze nalazište.

Demijen Bošeto (25) naišao je na ovo otkriće u Montulijeu u Francuskoj pre oko dve godine.

Bošteto je otkriće prijavio kulturnom, arheološkom i paleontološkom udruženju u obližnjem gradu Kruzi.

Stručnjaci su utvrdili da je fosil skoro kompletan i da se radi o titanosurusu.

Dok paleontolozi rutinski iskopavaju kosti životinja koje su postojale pre milionima godina, neverovatno je retko pronaći potpuno netaknut fosilizovani skelet dinosaurusa.

Prema Enciklopediji Britanika, titanosaurusi su bili podgrupa sauropoda, biljojeda sa veoma dugim vratom. Masivni biljojedi su neki od najvećih poznatih dinosaurusa i živeli su od pre oko 150 do 66 miliona godina na svim kontinentima.

Istraživači su otkrili da je fosil titanosaurusa koji je otkrio Bošteto oko 70 odsto kompletan.

"Dok je šetao psa, Bošteto je na ivici litice otkrio kosti skeleta. To su bile otpale kosti. Posle nekoliko dana iskopavanja shvatili smo da bile su povezane kosti“.

Bošteto i istraživači su dve godine držali otkriće u tajnosti kako bi zaštitili lokaciju od vandala.

Kada istraživači završe sa proučavanjem kostiju, ovaj titanosaurus će biti izložen u Kruzi muzeju, koji je takođe dom još jedne butne kosti titanosaurusa otkrivenog 2012. godine.

(Kurir.rs/Bussines Insider/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track