UKRAJINA DRŽI NA METI 6 RUSKIH MILIONSKIH GRADOVA: Napadi sve dublji i dalji, objavljena mapa od koje STRAHUJE MOSKVA (VIDEO)
Foto: AP/Libkos

RUSIJA strepi

UKRAJINA DRŽI NA METI 6 RUSKIH MILIONSKIH GRADOVA: Napadi sve dublji i dalji, objavljena mapa od koje STRAHUJE MOSKVA (VIDEO)

Planeta -

Mapa koju je objavila nezavisna ruska novinska agencija Verstka pokazuje da nedavni napadi ukrajinskih dronova sežu sve dublje u Rusiju.

Analiza kompanije Verstka, koja je osnovana ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, pokazuje da su se najnoviji napadi na rusko tlo tako proširili na 1,045 miliona kvadratnih kilometara više.

Rusija je navodno pogođena talasima napada dronovima otkako je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022. godine, a neki napadi su čak stigli i do Moskve, prenosi Njuzvik .

Mnogi od ovih napada bili su usmereni na skladišta municije. Ukrajina retko preuzima odgovornost za napade na rusko tlo, ali je Kremlj optužio Kijev da „pokušava da izvede terorističke napade pomoću bespilotnih letelica“.

Jedan od napada bio na metaluršku fabriku

Verstka, sa druge strane, navodi da je napad dronom bio na metaluršku fabriku čeličane Severstal u mestu Čerepovac, koji se nalazi u Vologdskoj oblasti.

"U Vologdskoj oblasti, u kompaniji Severstal došlo je do incidenta na području gde se nalazi visoka peć na koju je udario neidentifikovani dron. Najvažnije je da nema žrtava. Visoka peć nije bila oštećena, a čeličana nastavlja da radi normalno“, rekao je Georgi Filimonov , regionalni guverner Vologde.

Filimonov je napad opisao kao "tehnološki incident", ne navodeći detalje. Verstka je izvestila da je napad bio jedna od „najudaljenijih meta” ukrajinske linije fronta od početka rata.

„Napad na kompaniju u Čerepovcu proširio je potencijalno ranjivu teritoriju Rusije za napade ukrajinske vojske za 45.000 kvadratnih kilometara“, prenosi ovaj medij. „Sada se prostire na oko 1.045.000 kvadratnih kilometara. Sadrži šest milionskih gradova, uključujući dva savezna grada — Moskvu i Sankt Peterburg.“

dron, bespilotna letelica, Ukrajina
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Prethodno su bespilotne letelice letele u pravcu severoistoka ka Sankt Peterburgu i Jaroslavlju, gde su mete bile fabrika Nevski mazut i rafinerija nafte Slavnjeft-JANOS“, dodaje Verstka.

Vlasti u tri ruske oblasti (Belgorod, Voronjež i Kursk) u sredu su najavile napad dronom tokom noći. Tako su ukrajinski borbeni dronovi pogodili fabriku za preradu gvozdene rude u Kurskoj oblasti, koja se nalazi u blizini granice, i izazvali požar. Pored toga, ogromna eksplozija potresla je kogeneracionu elektranu u gradu Šagonar u južnom Sibiru.

Ukrajina je takođe pojačala napade na ruska naftna čvorišta i rafinerije poslednjih nedelja, primoravši Moskvu da odobri privremenu zabranu izvoza benzina prošlog meseca.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track