KAO DA JE NEKO PROBUŠIO NEBO: Šta je ovo NASA snimila? Neobični kružni oblici se vide iz svemira i sa Zemlje (FOTO)
Foto: Foto: Printscreen

šok

KAO DA JE NEKO PROBUŠIO NEBO: Šta je ovo NASA snimila? Neobični kružni oblici se vide iz svemira i sa Zemlje (FOTO)

Planeta -

Nasin satelit Tera je na početku ove godine iznad Meksičkog zaliva snimio čudnu formaciju oblaka, koji su ostavljali utisak da je neko probušio rupu u nebu. Ovo nije prvi put da je zabeležen ovaj fenomen, naučnici znaju za njega još od 1940-ih, ali tek su pre 15-ak godina shvatili što se tu tačno dešava.

Priča je zapravo zanimljiva jer, osim neobičnog izgleda, ovi oblaci imaju i, moglo bi se reći, tehnološko poreklo. Naime, radi se o "šupljim" oblacima (cavum oblaci), koji su toliko veliki da ih možete videti i sa zemlje i iz svemira. Kada se posmatraju sa zemlje, liče na ogromnu kružnu rupu na nebu, stoga nije ni čudno da su ih često znalo brkali sa "letećim tanjirima" ili nekim drugim neobičnim fenomenom.

Ne bi ih bilo da nema tehnologije

"Šuplji" oblaci ne izgledaju kao prosečni oblaci.. Zapravo se ni ne radi o uobičajenom oblaku, odnosno ne bi ih ni bilo da nema tehnologije. Nastaju kada avioni prođu kroz nizove altokumulusnih oblaka. Altokumulusi su oblaci koji stvaraju grupe nepravilnih oblačića bele i sive boje na visinama od 2 do 6 kilometara.

Sastoje se od superohlađenih kapljica koje ostaju u tečnom stanju i na temperaturama ispod nule. Do superhlađenja dolazi kada su kapljice vode izuzetno čiste, bez malih čestica (poput prašine, spora gljivica, polena ili bakterija) oko kojih se obično formiraju kristali leda.

Od čega zavisi njihova veličina?

Altokumulusni oblaci, koji u bilo kojem datom trenutku pokrivaju oko 8 odsto Zemljine površine, uglavnom se sastoje od tečnih kapljica vode superohlađenih na temperaturi od oko -15°C. Nasini naučnici su 2010. otkrili da veličina cavum oblaka zavisi od ugla pod kojim avion prolazi kroz oblake - plići ugao rezultuje većom "šupljinom".

Istraživanja su pokazala da ovakve oblake može kreirati praktično bilo koja vrsta aviona. Tera je snimila grupe ovakvih oblaka 30.januara u blizini zapadne obale Floride. Na tom području se nalazi aerodorom Majami, koji ima više od 1000 letova dnevno.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track