ŠOKANTNA SCENA ISPRED ŠVEDSKOG PARLAMENTA: Greta Tunberg blokirala ulaz u zgradu, a evo šta je uradila POLICIJA (FOTO/ VIDEO)
Foto: YouTube/ The Star

ŠOKANTNA SCENA ISPRED ŠVEDSKOG PARLAMENTA: Greta Tunberg blokirala ulaz u zgradu, a evo šta je uradila POLICIJA (FOTO/ VIDEO)

Planeta -

Švedska policija nasilno je uklonila Gretu Tunberg i druge klimatske aktiviste nakon što su drugi dan blokirali ulaz u švedski parlament.

Dvojica policajaca podigla su Tunbergovu i odvukla je pre nego što su je spustili na zemlju oko 20 metara od vrata koja je ometala.

Tunberg i desetine drugih aktivista za zaštitu životne sredine počeli su u ponedeljak da blokiraju glavne ulaze u švedski parlament u znak protesta protiv efekata klimatske krize i, kako su rekli, političke neaktivnosti.

Kako prenosi Gardijan, aktivisti su otišli ​​u ponedeljak popodne, ali su se ponovo vratili na proteste u utorak ujutru.

Greta Tunberg
foto: YouTube/ The Star

Tunberg (21) je postala lice omladinskog klimatskog aktivizma pošto su njeni nedeljni protesti, koji su počeli 2018. ispred švedskog parlamenta, brzo prerasli u globalni pokret sa velikim skupovima širom kontinenata.

Prošle godine ju je policija privela ili udaljila sa protesta u zemljama uključujući Švedsku , Norvešku i Nemačku.

Britanski sud ju je prošlog meseca oslobodio optužbi za kršenje javnog reda, pošto je sudija presudio da policija nema ovlašćenja da uhapsi nju i druge na protestu u Londonu prošle godine.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track