UMEŠANI U KORUPCIJU Stejt Department stavio na crnu listu kandidata za predsednika Severne Makedonije
Foto: Shutterstock

UMEŠANI U KORUPCIJU Stejt Department stavio na crnu listu kandidata za predsednika Severne Makedonije

Planeta -

Stejt department SAD danas je stavio na "crnu listu" kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, gradonačelnika skopske opštine Karpoš, Stevčeta Jakimovskog i bivšu specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

Kako se navodi u saopštenju Stejt deparmenta (state.gov/press-releases), Jakimovski i Janeva su se na toj listi našli zbog "umešanosti u značajnu korupciju", "njihovi postupci su podrili vladavinu prava i veru javnosti u demokratske institucije i javne procedure".

Precizira se da je Jakimovski, u svojstvu gradonačelnika opštine Karpoš, bio "umešan u koruptivna dela i da je svoj službeni položaj koristio za mešanje u urbani razvoj i procese nabavki kako bi pribavio korist sebi i svojim saradnicima".

Janeva je stavljena na "crnu listu" jer je tokom mandata u bivšem Specijalnom javnom tužilaštvu "učestvovala u koruptivnim radnjama, kao i zbog zloupotrebe političkog uticaja i moći u ličnu korist".

Prema Stejt departmentu, za Janevu postoje pouzdane informacije da je tražila i primila mito da bi uticala na rad tužilaštva koje je bilo pod njenom nadležnošću.

Jakimovskom i Janevoj je, kao i članovima njihovih porodica, zabranjen ulaz u SAD.

Američki Stejt department je zajedno sa Janevom i Jakimovskim, za "umešanostu u značajnu korupciju" danas oznacio i bivšeg gradonačelnika kosovskog mesta Kačanik Džabira Žarkua.

Na crnoj listi u SAD zbog korupcije u Severnoj Makedoniji ranije su se našli bivši premijer Nikola Gruevski, bivši šef državne bezbednosti i biznismen Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev i njegova majka Ratka, bivši vicepremijer za ekonomska pitanja, biznismen Kočo Anđušev i gradonačelnik Struge Ramiz Merko (DUI).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track