POGUBLJENJE U DŽORDŽIJI POSLE 4 GODINE: Vili ubio devojku pre 3 decenije, u 19 časova će mu ubrizgati smrtonosnu injekciju
Foto: Printscreen/Youtube

POGUBLJENJE U DŽORDŽIJI POSLE 4 GODINE: Vili ubio devojku pre 3 decenije, u 19 časova će mu ubrizgati smrtonosnu injekciju

Planeta -

Vili Džejms Paj iz Džordžije osuđen za ubistvo svoje bivše devojke pre tri decenije treba da bude pogubljen večeras, što će biti prvo pogubljenje u toj državi posle više od četiri godine.

Paj (59) je osuđen za ubistvo Alisije Lin Jarbro i druge zločine u novembru 1993. godine, preneo je AP.

Planirana smrtonosna injekcija uz upotrebu sedativa pentobarbitala trebalo bi da mu bude ubrizgana u 19.00 časova po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u Džeksonu.

U zahtevu za pomilovanje, Pajevi advokati su ocenili suđenje iz 1996. godine "šokantnim reliktom prošlosti" i naveli da je lokalni sistem javnog branioca imao ozbiljne nedostatke tokom 1990-ih.

"Da branilac nije odustao od svoje uloge, porotnici bi saznali da je gospodin Paj intelektualno ometen i da ima koeficijent inteligencije 68", istakli su oni.

Vili Džejms Paj
foto: Printscreen/Youtube

Nad okrivljenima koji su intelektualno ometeni ne izvršava se egzekucija.

Odbor za uslovni otpust Džordžije odbacio je te argumente nakon jučerašnjeg sastanka iza zatvorenih vrata i odbio Pajevu molbu za pomilovanje.

Paj je bio s vremena na vreme u vezi sa Jarbro, ali u vreme kada je ubijena živela je sa drugim muškarcem.

Paj, Čester Adams i 15-godišnjak su planirali da opljačkaju tog čoveka i kupili pištolj pre nego što su krenuli na zabavu u obližnji grad, rekli su tužioci.

Njih trojica su napustili zabavu oko ponoći i otišli u kuću u kojoj je Jarbro živela, zatekavši je samu sa bebom.

Nasilno su ušli u kuću, ukrali prsten i ogrlicu od Jarbro i naterali je da pođe sa njima, ostavljajući bebu samu, rekli su tužioci.

Potom su se odvezli do motela, gde su silovali Jarbro, a zatim napustili motel sa njom u kolima, rekli su tužioci.

Vili Džejms Paj
foto: Printscreen/Youtube

Skrenuli su na zemljani put i Paj je naredio Jarbro da izađe iz automobila, naterao je da legne licem nadole i pucao u nju tri puta, prema sudskim podnescima. Njeno telo je pronađeno 17. novembra 1993. godine, nekoliko sati nakon što je ubijena.

Paj, Adams i tinejdžer su brzo uhapšeni.

Paj i Adams su negirali da znaju bilo šta o smrti Jarbro, ali je tinejdžer priznao delo i naveo da su u njemu učestvovali i Paj i Adams.

Tinejdžer je postigao sporazum o priznanju krivice sa tužiocima i bio je glavni svedok na Pajevom suđenju.

Porota je u junu 1996. proglasila Paja krivim za ubistvo, otmicu, oružanu pljačku, silovanje i provalu i osudila ga na smrt.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

00:54

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track