PETER ZA RUSE, IVAN ZA UKRAJINCE: Slovačka bira predsednika, a prema anketama najzadovoljniji će biti PREMIJER FICO
Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia, AP Armando Babani, AP Sergei Guneyev, Shutterstock, Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

GLASANJE U SUBOTU

PETER ZA RUSE, IVAN ZA UKRAJINCE: Slovačka bira predsednika, a prema anketama najzadovoljniji će biti PREMIJER FICO

Planeta -

Stanovnici Slovačke u subotu izlaze na predsedničke izbore za koji AFP navodi da su viđeni kao trka između vladajuće populističke koalicije koja naginje ka Rusiji i proukrajinskog kandidata kojeg podržava opozicija.

Navodi se da su jasni favoriti među devet predsedničkih kandidata Peter Pelegrini, bivši slovački premijer koji je sada predsedavajući parlamenta i Ivan Korčok, liberalni bivši šef diplomatije ove zemlje od 5,4 miliona ljudi koja se graniči s Ukrajinom.

Peter Pelegrini
Peter Pelegrinifoto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Prema poslednjim anketama Pelegrini, koji ima podršku vlade premijera Roberta Fica, ima tek nešto veće šanse od Korčoka da postane predsednik ove države članice NATO i EU.

Ivan Korčok
Ivan Korčokfoto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Navodi se da će se njih dvojica, po svemu sudeći, sučeliti u drugom krugu zakazanom za 6. april, pošto nijedan ni drugi za sada nemaju najmanje 50 odsto podrške neophodne za pobedu u prvom krugu.

Slovačka, mapa Slovačke
foto: Shutterstock

Glasanje počinje u subotu u sedam ujutru, a trajaće do deset sati uveče.

Robert Fico
Robert Ficofoto: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

Navodi se da je Pelegrini obezbedio podršku predsednika vlade Fica, koji je poslednjih meseci odbijao da obezbedi vojnu pomoć susednoj Ukrajini, dovodio u pitanje njen suverenitet i pozivao na mir sa Rusijom.

Vladimir Putin
foto: AP Sergei Guneyev

Pelegrinijev rival Korčok snažno podržava Ukrajinu i ima slične stavove kao odlazeća predsednica Zuzana Čaputova, koje je bila glasni kritičar Ficove vlade, ali se nije kandidovala za drugi mandat.

(Kurir.rs/AFP/Yahoo News/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track