RUSKI UDAR S BOKA! KAKO JE IZVEDEN NOVI MASOVNI NAPAD NA KIJEV: Umesto direktnog, po prvi put upotrebljen ZAOBILAZNI LET raketa
Foto: AP Vadim Ghirda, Printscreen/Twitter

RUSKI UDAR S BOKA! KAKO JE IZVEDEN NOVI MASOVNI NAPAD NA KIJEV: Umesto direktnog, po prvi put upotrebljen ZAOBILAZNI LET raketa

Planeta -

Ruska strateška avijacija u četvrtak rano ujutro izvela je napade nekoliko sati pred posetu šefa Vojnog komiteta NATO pakta holandskog admirala Roba Bauera koji je stigao u Kijev, što je prva poseta jednog vojnog zvaničnika Alijanse Kijevu od početka rata u Ukrajini februara 2022. godine.

U četvrtak rano ujutro iz baze Engeljs u Saratovskoj oblasti poletelo je 11 strateških raketonosaca TU-95MS prema zoni Koaspijskog jezera. Oni su sa linije Volgodonsk-Engels koja se nalazi zapadno od Kaspijskog jezera lansirali 29 krstarećih raketa H-101 i modifikovanih H-555.

Ukrajinski izvori tvrdili su da su na prestonicu Kijev lansirane i taktičke balističke rakete i to verzija KN-23 što je u osnovi severnokorejska taktička balistička raketa slična ruskom Iskanderu, odnosno njegova kopija poznata i kao „Kimskander) kako su ga na zapadu označili.

Međutim, pojedini izvori u Ukrajini to demantuju i tvrde da zbog jačine eksplozije, Rusi su najverovatnije lansirali hiperzvučne rakete H-47 Kinžal sa borbenih aviona MiG-31K unutar dubine teritorije Rusije.

Rusi su navodno tih 29 krstarećih raketa lansirali u 7 grupa, od čega su preletele zapadni deo Ukrajine pre pogotka Kijeva.

Sedam grupa raketa pošto su izvele zaobilazni manevar jer su došle sa boka iz pravca Žitomira, Rivna i Hmeljnickog su udarili na Kijev. U samom gradu prvi napad je trajao od 4:59-5:02 sati u četvrtak ujutro, a drugi od 5:11-5:15 sati.

Krstareće rakete su ušle na teritoriju Ukrajine u Černigovskoj oblasti i nastavile let na zapad zapobilazeći Rivno i Žitomir i Hmeljnicki, gde su se rakete razdvojile i sa više pravaca u dve faze izvele napad.

Hipersonične rakete H-47 Kinžal i to dva projektila doletela su iz pravca severo-istoka, odnosno kod Sumija ušle u ukrajinski vazdušni prostor i doletele do meta u predgrađu Kijeva.

Građani su prijavili da su čuli veoma jake detonacije što je ukazivalo na primenu voma jakih projektila, pretpostavka je balističkih KN-23, ili možda Kinžala.

Na meti krstarećih raketa su bila vojna postrojenja u distriktu Podolski, Ševčekovski pored aerodroma Čajka i Svjatošinski.

Prema ukrajnskim podacima 13 osoba povređeno je u ovom raketnom napadu.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track