"RUSKE SNAGE NE SMEJU U OVU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ovo je taktika Ukrajine!
Foto: EPA Sergey Kozlov, Kurir Televizija

kurir televizija

"RUSKE SNAGE NE SMEJU U OVU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ovo je taktika Ukrajine!

Planeta -

Posle više od mesec dana pauze, Rusija je pokrenula masivan raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je većina projektila ispaljena na glavni grad Kijev.

U ukrajinskoj prestonici ranjeno je najmanje 17 ljudi, među kojima i dete, saopštile su nadležne službe.

Bio je ovo najveći ruski napad na Kijev u poslednjih nekoliko nedelja, a usledio je posle najave Moskve da će se osvetiti zbog nedavnih napada Ukrajine na njene pogranične oblasti.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

Delovi oborenih raketa padale su po stambenim objektima, automobilima i ulicama u kijevskoj prestonici. Napad je podstakao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ponovo zatraži veću vojnu pomoć od zapadnih saveznika.

Gosti jutarnjeg programa koji su analizirali dosadašnje aktivnosti u ovom sukobu bili su Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centra za stratešku analizu i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon.

Ilić je izneo analizu rekavši da je Putin nagovestio da ne oseća kredibilitetu u zapadnim sporazumima.

- Morao bih se pozvati na analizu, koju ne bih menjao, sa početka sukoba, a to je krajnje upozoravajuća izjava Vladimira Putina dva dana pre napada na Ukrajinu. Rekao da je međunarodno pravo ne važi, sve što se potpiše ne važi, sve što potpišu velike sile ne važi, da se Rusija oseća izigrano jer je jedan sporazum o ne širenju NATO prekršen. Time je nacrtao ciljeve gde želi da izađe sa maksimalnim ambicijama. Takođe, konstantno sam upozoravao na uspavanost NATO, tamo se naviklo na visok standard i dobar način života, nekako su želeli da ignorišu pretnju koja dolazi od njihovog rivala - započeo je Ilić, pa nastavio:

- Taj rival je preorijentisao civilnu proizvodnju na vojnu. To su ogromne procedure, da se otvore ti rudnici. Motivacija ljudi da služe vojsku na zapadu, u izobilju poslova, je veoma niska. Stalne vojske nisu potrebne u većini NATO zemalja, Rusi iz svojih razloga su održali konstantno jednogodišnje služenje vojnog roka. Prognoziram za Ukrajince i zapad ogromne probleme sa Rusima u nekom budućem vremenu.

02:31

RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

Obradović je spomenula kukavičluk ruske vojske, pa je opisala:

- Kada je Rusija nemoćna, ona izvadi adut pretnje, tako je bilo sa naftom i gasom, glađu, žitaricama, nuklearnim oružjem. Mada, sada vidimo situaciju u prethodnih 48 sati, smatram da ovo što Rusija radi u Kijevu, takođe granatira i Herson, time pokazuje slabost i kukavičluk. Rusija i njena vojska su kukavice. Zato što, Vladimir Putin je rekao da ono što se dešava u Belgorodskoj oblasti svi ćete plaćati, zašto onda se ne uputi ruska vojska u tu oblast i da se suoči sa tim dobrovoljačkim korpusom, nego granatira solitere u Kijevu. Da li je to borba za Belgorodsku oblast ili borba protiv civila. Dakle, ponovo se pokazala pukotina da se ruski vojinik ne bori sa ukrajinskim, već da se ruska raketa bori sa civilima. Tu su kukavice. S druge strane ne smeju da se upuste u Belgorod jer ne znaju šta će tamo da ih sačeka. Mislim da će se Belgorodska oblast pretvoriti u Krim dva. Ovo kažem jer mislim da je ukrajinska taktika takva da kada će prisvojiti Belgorod, kao što je Rusija uradila sa Krimom. Ukoliko Ukrajina

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track