ANALENA BERBOK SE VRATILA NA BLISKI ISTOK: Da li će šefica nemačke diplomatije uspeti da spreči izraelsku OFANZIVU NA RAFU?
Foto: EPA/Christian Marquardt

U REGIONU JE ŠESTI PUT OD NAPADA HAMASA 7. OKTOBRA

ANALENA BERBOK SE VRATILA NA BLISKI ISTOK: Da li će šefica nemačke diplomatije uspeti da spreči izraelsku OFANZIVU NA RAFU?

Planeta -

Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova, nalazi se na Bliskom istoku - šesti put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali se njen ton prema Izraelu polako menja, navodi Dojče vele.

Uoči šeste posete Bliskom istoku od početka eskalacije oktobra prošle godine, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zatražila je i od Hamasa i od Izraela trenutni prekid vatre.

„Samo bi trenutni humanitarniprekid vatre, koji bi se pretvorio u trajniju obustavu neprijateljstava, mogao da održi nadu u mir ", rekla je uoči odlaska na razgovore u Egipat,Izraeli Palestinska područja.

Vojno rešenje „nemoguće"

Berbok je od Hamasa zatražila da odloži oružje jer, kako je rekla, ova organizacija nikad više ne sme biti u stanju da izvrši napade na Izrael poput onog od 7. oktobra 2023. Ona je takođe ukazala da se taj ne može ostvariti samo vojnim sredstvima.

„Čisto vojnim putem će biti nemoguće ostvariti pobedu nad Hamasom, a vojni potezi su ograničeni međunarodnim humanitarnim pravom", poručila je Berbok u smeru vlade u Jerusalimu. Ali je i ponovo istakla da Nemačka „stoji iza svoje odgovornosti za sigurnost Izraela".

„Umiranje civila u Gazi i patnje talaca su tesno povezani. Patnja mora prestati za sve strane", poručila je Berbok preko internet stranice ministarstva spoljnih poslova u Berlinu i zatražila pomake u pregovorima između Izraela i Hamasa koji se trenutno vode u Kataru. U pregovorima učestvuju i predstavnici Egipta i SAD.

„Odustanite od ofanzive"

Berbok danas razgovara s egipatskim kolegom Samihom Šukrijem nakon čega bi trebalo da se u Ramali sastane s predsednikom Palestinskih područja Mahmudom Abasom. U utorak je na programu susret s izraelskim kolegom Izraelom Kacom.

Annalena Baerbock, Analena Berbok
foto: EPA/Filip Singer

Berbok je od Izraela zatražila otvaranje dodatnih graničnih prelaza za dostavu humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze. Takođe je upozorila na moguće posledice izraelske ofanzive u Rafahu. Prilikom posete Entonija Blinkena (SAD) krajem prošle sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je jasno dao do znanja da ne odustaje od ove vojne akcije.

Kac je odbacio zahteve Baerbok za humanitarnim prekidom vatre. „Mi od naših prijatelja očekujemo da podrže Izrael u ovim osetljivim trenutcima i da ga ne slabe u odnosu na Hamas", poručio je Kac preko platforme X.

Perspektiva dveju država

Uoči odlaska u Egipat, Berbok je rekla kako će tema razgovora dvodnevnog poseta regiji biti i „dugoročno političko uređenje".

„Samo perspektiva rešenja koje sadrži dve države s reformiranim palestinskim vodstvom kao prvi korak u smeru demokratske palestinske države, može stanovnicima jamčiti siguran i dostojanstven život", poručila je Berbok.

Izrael, mapa Izraela, Gaza, mapa Gaze, Rafa, Rafah
foto: Shutterstock

Ona je najavila i da će u Izraelu pokrenuti i pitanje ekstremističkih jevrejskih naseljenika na palestinskim područjima i kritikovala nedavno prisvajanje 800 hektara palestinske zemlje na području Zapadne obale Jordana od strane izraelske države.

„Izgradnja naselja se protivi međunarodnom pravu i doprinosi daljnjem povećanju napetosti u ovom osetljivom trenutku", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track