SPAS ZA PALESTINCE: Velika Britanija avionom isporučila više od deset tona hrane, paketi leteli duž cele severne OBALE GAZE (FOTO)
Foto: AP Fatima Shbair

RAT

SPAS ZA PALESTINCE: Velika Britanija avionom isporučila više od deset tona hrane, paketi leteli duž cele severne OBALE GAZE (FOTO)

Planeta -

Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo ispustilo je padobranima više od 10 tona pomoći – uključujući vodu, pirinač, ulje za jelo, brašno, konzerve i formulu za bebe – Palestincima u Gazi u ponedeljak, prvi put tokom sukoba.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion RAF-a A400M doleteo iz Amana da bi isporučio zalihe duž severne obale Gaze u okviru međunarodne misije pomoći koju predvodi Jordan .

Britanski ministar odbrane Grant Šaps odobrio je pomoć nakon procenjenog smanjenja pretnje po vojnu misiju i rizika za civile.

„Velika Britanija je već utrostručila naš budžet za pomoć Gazi, ali želimo da idemo dalje kako bismo smanjili ljudsku patnju“, rekao je Šaps.

Gaza, Izrael, Palestina, humanitarna pomoć
foto: AP Fatima Shbair

„Današnje ispuštanje iz vazduha pružilo je dodatni način za pružanje humanitarne podrške i zahvaljujem se osoblju RAF-a uključenom u ovu ključnu misiju, kao i našim jordanskim partnerima na njihovom vođstvu", dodaje on.

„Pakao koji je nastao napadom Hamasa 7. oktobra doveo je do velikih nevinih gubitaka života.Cilj Ujedinjenog Kraljevstva je da iskoristi svaku moguću rutu za isporuku pomoći za spasavanje života, bilo da je to drumskim, vazdušnim ili novim putevima preko mora", kaže Šaps.

„Takođe nastavljamo da pozivamo Izrael da obezbedi pristup luci i otvori više kopnenih prelaza kako bi se povećala dostava pomoći u Gazi."

Dostava pomoći usledila je na dan kada je Velika Britanija podržala poziv Saveta bezbednosti UN za prekid vatre u Gazi tokom Ramazana.

(Kurir.rs/ TheNationalNews/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track