"OVO JE SVETI RAT" Patrijarh Kiril šokirao izjavom: "Rusija štiti svet od Zapada koji je pao u satanizam"
Foto: Printskrin/Instagram patriarchkirill

neverovatno

"OVO JE SVETI RAT" Patrijarh Kiril šokirao izjavom: "Rusija štiti svet od Zapada koji je pao u satanizam"

Planeta -

Patrijarh moskovski Kiril istakao je da je sukob Ukrajine i Rusije "sveti rat".

Poglavar Ruske crkve pravoslavne je to saopštio tokom sabornog kongresa, koji je održan 27. marta 2024. godine u Sali crkvenog saveta Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

"Specijalna vojna operacija je nova etapa u nacionalnooslobodilačkoj borbi ruskog naroda protiv zločinačkog kijevskog režima i kolektivnog Zapada iza njega, koja se vodi na zemljama Jugozapadne Rusije od 2014. godine. Za vreme SVO, ruski narod sa oružjem u ruci brani svoj život, slobodu, državnost, civilizacijski, verski, nacionalni i kulturni identitet, kao i pravo da živi na sopstvenoj zemlji u granicama jedinstvene ruske države", kazao je patrijarh i dodao:

"Sa duhovnog i moralnog stanovišta, specijalna vojna operacija je Sveti rat, u kome Rusija i njen narod, braneći jedinstveni duhovni prostor Svete Rusije, ispunjavaju misiju Držanja, štiteći svet od naleta globalizma i pobede Zapada koji je pao u satanizam."

Kiril je dodao da je Rusija tvorac, oslonac i branilac ruskog sveta.

"Granice ruskog sveta kao duhovne, kulturne i civilizacijske pojave znatno su šire od državnih granica kako sadašnje Ruske Federacije, tako i veće istorijske Rusije. Uz predstavnike ruske ekumene rasute po svetu, u ruski svet spadaju svi kojima su ruska tradicija, svetinje ruske civilizacije i velika ruska kultura najveća vrednost i smisao života. Najviši smisao postojanja Rusije i ruskog sveta koji je ona stvorila – njihova duhovna misija – jeste da budu globalni "držač", štiteći svet od zla. Istorijska misija je da iznova i iznova uništava pokušaje uspostavljanja univerzalne hegemonije u svetu – pokušaje da se čovečanstvo potčini jednom zlu principu", zaključio je Kiril.

(Kurir.rs/Patriachia.ru/Preneo: A.N.)

Bonus video:

07:05

RAT U UKRAJINI MOGAO BITI ZAUSTAVLJEN NAKON SAMO 2 MESECA? Istoričar šokirao: Ovaj čovek prekinuo već postignut dogovor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track