BISKUP SE OŽENIO EKSPERTKINJOM ZA SATANIZAM! Papina odluka ŠOKIRALA SVE:" Nakon toliko vremena smo..." (FOTO)
Foto: Instagram

nezapamćeno

BISKUP SE OŽENIO EKSPERTKINJOM ZA SATANIZAM! Papina odluka ŠOKIRALA SVE:" Nakon toliko vremena smo..." (FOTO)

Planeta -

Bivši biskup Solsone, Havijer Novel, crkveno je oženio, i to uz dopuštenje pape Franje, Silviju Kabalol, psihologa i spisateljicu erotskih romana zbog koje je pre tri godine napustio Crkvu, a u međuvremenu su dobili i bliznakinje.

Brojni svetski mediji pisali su o ovom slučaju kad su se u septembru 2021. Novel i njegova partnerka civilno venčali, a sad je ona na svom Instagram profilu objavila da su njih dvoje uspeli da sklope i crkveni brak, i to uz blagoslov pape Franje.

Havijer Novel je 2010., u trenutku ustoličenja, bio najmlađi biskup u Španiji, a ostavku je dao krajem avgusta 2021. godine, kad je javno priznao da se zaljubio i odrekao celibata zbog Silvije Kabalol. Komentarišući svoju vezu s 14 godina mlađom spisateljicom, rekao je da je "hteo da učini ispravnu stvar". Javnost je zabavljala činjenica da je reč o konzervativnom biskupu koji se godinama bavio egzorcizmom. Na kraju ga je upravo izučavanje demonologije zbližilo s budućom suprugom, koju su ocenili kao "stručnjakinju" za satanizam.

Dok je još bio biskup, Novela su liberalni mediji neretko kritikovali jer je učestvovao u kontroverznim tretmanima konverzije, u kojima je homose*sualne osobe pokušavao da "izleči" od njihove se*sualnosti. A onda se i on zaljubio u osobu, istina, suprotnog pola.

Upravo je njegova supruga sad obelodanila kako su se, uz pomoć pape Franje, venčali i crkveno.

“Nakon toliko vremena koliko ste nas pratili, više neću kriti da smo se Havijer i ja konačno venčali u Crkvi, zahvaljujući milosrđu Svetog Oca koji mu je udelio sekularizaciju”, objavila je Silvjia Kabalol na Instagramu.

Ova 40-godišnjakinja je dodala da se "divi velikom ljudskom i duhovnom kvalitetu pape Franje", uz dodatak kako je "put bio dug, ali uspeli smo da rešimo našu kanonsku situaciju - da se venčamo kako smo želeli i ponovno se pričestimo". Napisala je da je Papa pratio Novela tokom celog procesa sekularizacije. Pre ostavke lično ga je primio u Vatikanu i katalonski župnik imao je priliku da objasni svoju situaciju. Izgleda da su se biskup i Franja u miru susreli najmanje jednom, kao i da je Papa bio zabrinut za stabilnost njihove veze, a najviše za dve djevojčice koje su se rodile u braku Novela i Silvije Kabalol.

Ona je u ponedeljak objavila i da su njih dvoje u manastiru Poet zajedno doživeli Uskrsno trodnevlje, što je opisala kao "nekoliko dana velikog mira, tišine, svežeg vazduha, uživanja u prirodi i proleću i vremena za njegovanje duhovnosti", preneo je katolički portal Vida Nueva (Novi život).

Ali iz Vida Nueve takođe su podsetili kako je problem u tome što Zakonik kanonskog prava ne sadrži precizne odredbe o određivanju celibata i sekularizaciji biskupa, a ponajmanje o tome sme li se crkveno venčavati biskupi u penziji.

Jednostavno, Novelov slučaj toliko je specifičan da nema sličnih presedana zbog čega je papa Franja morao da interveniše. Naime, iako je podneo ostavku, Novel nije bivši biskup, nego biskup u penziji. Prema kanonu 375.1 Zakonika kanonskog prava, biskupi su “po božanskoj ustanovi naslednici apostola”, a u istoj tački se precizira da su "konstituisani kao pastiri u Crkvi tako da budu i učitelji nauka, sveštenici svetog bogoslužja i službenici vlade". Zato je ostao biskup, ali bez mogućnosti vršenja službe, što znači da ne može nositi biskupske atribute, poput mitre ili krsta, ispovedati ili služiti misu.

Saznalo se i da nije bio preterano zabrinut nakon što se odrekao biskupske časti - pod pretnjom sudske tužbe zahteevao je od crkvenih vlasti Španije da mu se nastavi isplata1200 evra dotadašnje mesečne plate, kao svoju adresu i dalje je navodio biskupske dvore, svako jutro je džogirao i pokušao da se zaposli kao građevinski inženjer.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:13

ŠABANOV MILJENIK STAO NA LUDI KAMEN: Acko se oženio, a ovo je njegova lepša polovina! (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja