STRAŠNE OPTUŽBE NA RAČUN BRITANSKE VOJSKE! Prelako davali vojnicima antidepresive: Veterani izneli ŠOKANTNE DETALJE
Foto: Shutterstock

UŽAS

STRAŠNE OPTUŽBE NA RAČUN BRITANSKE VOJSKE! Prelako davali vojnicima antidepresive: Veterani izneli ŠOKANTNE DETALJE

Planeta -

Više od 47.000 pripadnika britanske vojske dobilo je antidepresive ili tablete za spavanje u poslednjih pet godina, otkriva nova statistika.

Britanska vojska je optužena da je dala previše tableta vojnicima kojima je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Ipak, vojni komandanti kažu da prate smernice NHS za one koji smatraju da im je potrebna podrška usred borbi za mentalno zdravlje.

Još 73.000 vojnog osoblja je dobilo lekove protiv bolova na bazi opijata, prema novoobjavljenim statističkim podacima.

Ali veterani, uključujući stručnjaka za uklanjanje bombi koji je osvojio Kraljičinu medalju za hrabrost, izrazili su zabrinutost da se lekovi dele prelako.

Jedna petina onih koji su dobijali antidepresive bile su žene, dok žene čine 11 odsto oružanih snaga.

Nekim pripadnicima vojke su prepisani antidepresivi između 2017. i 2023. godine, a neki vojnici su dobili tablete za spavanje u istom periodu, pokazuju podaci.

Oko 40 ljudi je lečeno od zavisnosti od lekova protiv bolova ili tableta za spavanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Prema statistikama, veliki broj njih je tražio lečenje za probleme mentalnog zdravlja tokom protekle decenije.

Otprilike 16.000 vojnika - ili 8,6 odsto oružanih snaga - zatražilo je pomoć za mentalno zdravlje u periodu 2012-2013, pre nego što je porastao na skoro 21,000, ili 13,2 odsto, u 2022-2023.

Kaže se da ponuđene pilule uključuju Prozac, amitriptilin, citalopram i duloksetin.

Među onima koji se leče je bivši oficir za uklanjanje bombi major Vejn Ouers, nakon što mu je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Maj Overs, 53, iz Leamington Spa u Vorvikširu, rekao je da su mu prepisani antidepresivi čim mu je postavljena dijagnoza.

britanska vojska, britanski vojnici
foto: Shutterstock

Veteran, koji je odlikovan Kraljičinom medaljom za hrabrost i MBE za službu u Avganistanu, rekao je: "Po mom mišljenju, Ministarstvo odbrane isuviše lako daje antidepresive. Doza mi je povećana tri puta jer se moje telo tek naviklo na njih. Proveo bih čitave dane u jako pospanom stanju ili u snu, iako sam rekao lekarima da je moj PTSP gori tokom sna jer sam patio od noćnih strahova. Moje stanje je počelo da se popravlja tek nakon što sam se skinuo sa njih. Od tada sam dobro."

Portparol Ministarstva odbrane istakao je da sve lekove prepisuju medicinski stručnjaci, u skladu sa standardima i smernicama NHS.

"Antidepresivi se ne koriste samo za lečenje depresije i pojedinci koji pate od neželjenih efekata treba da se obrate svom lekaru."

Brojke iz vojske dolaze pošto je otkriveno da se mladima daje skoro pola miliona recepata za antidepresive godišnje.

pilule, tablete
foto: Shutterstock/Nick Fedirko

Stručnjaci za mentalno zdravlje upozorili su na novu generaciju 'izgubljenih i usamljenih mladih ljudi' sa službama NHS pod pritiskom koji se bore da se izbore sa tim.

Takođe je izražena zabrinutost u vezi sa smernicama NHS-a koje kažu da antidepresivi treba da se propisuju samo u najtežim slučajevima.

Recepti u Engleskoj za mlađe od 18 godina porasli su za 44 odsto od 2015. godine, prema podacima objavljenim prošle nedelje parlamentu.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja