PRIZOR KAO IZ AMAZONSKIH PRAŠUMA! Voda na sve strane, ceo grad u problemu: Očekuje se pogoršanje situacije u Orenburgu (VIDEO)
Foto: screenshot

dramatično

PRIZOR KAO IZ AMAZONSKIH PRAŠUMA! Voda na sve strane, ceo grad u problemu: Očekuje se pogoršanje situacije u Orenburgu (VIDEO)

Planeta -

Situacija sa poplavama u Orenburgu se pogoršava, saopštila je gradska skupština na svom Telegram kanalu.

"Tokom dana, nivo Urala kod Orenburga je porastao za još 28 santimetara. Od jutros poplavljeno je 1.784 parcela i 1.347 domaćinstava: SNT Solovuška, Gazovik, Mičurinec, Penzioner, Dubki, Luč i drugi, koji se nalaze u poplavljenoj ravnici. Reka Ural se pogoršava", navodi se u saopštenju.

Vlasti su evakuisale 428 ljudi, uključujući 27 dece. U centru za privremeni smeštaj nalazi se šest osoba, među kojima i jedno dete.

Uprava je podsetila da je gradonačelnik grada Sergej Salmin zahtevao da se stanovnici poplavljenih područja dobrovoljno evakuišu, inače će biti uklonjeni uz učešće policije.

Za obaveštavanje stanovništva koristi se RATSSO sistem i SMS obaveštenja, a posete od vrata do vrata su u toku.

Grad, kao i cela Orenburška oblast, je u vanrednom stanju.

Probijanje brane

U petak je u Orsku pukla brana koja je štitila grad od reke Ural. Nivo vode u reci raste i u Orenburškoj oblasti.

Iz tužilaštva je saopšteno da je do uzbune došlo zbog neblagovremenih mera koje su preduzete na održavanju hidraulične konstrukcije. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po članu kršenja pravila bezbednosti tokom građevinskih radova i nepažnja.

Polovina Starog grada u Orsku bilo je u zoni poplave. Kako su za RIA Novosti saopštili iz kabineta gradonačelnika, poznato je da su četiri osobe poginule, a njihova smrt nije povezana sa situacijom u poplavama.

U nedelju ujutru u Orsk je, na zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina, stigao šef Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov. Prema rečima ministra, najteža situacija je u Lenjinskom okrugu i Starom gradu, dok za otklanjanje posledica ima dovoljno snaga i sredstava.

Ukupno, poplava je zahvatila 27 opština, više od četiri hiljade stanovnika regiona, uključujući 885 dece, evakuisano je zbog poplava. Lokalne vlasti su za RIA Novosti saopštile da bi nakon smanjenja dotoka vode u Iriklinsko jezero situacija u Orenburškoj oblasti trebalo da se poboljša za nekoliko dana.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track