UNIŠTILI SU NAS, NAŠE DETINJSTVO JE NESTALO: Palestinci su se vratili u Kan Junis i zatekli beznađe, prašinu i smrt!
Foto: Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia

UNIŠTILI SU NAS, NAŠE DETINJSTVO JE NESTALO: Palestinci su se vratili u Kan Junis i zatekli beznađe, prašinu i smrt!

Planeta -

Palestinci koji su pre nekoliko meseci proterani iz svojih domova u Kan Junisu zbog izraelske vojne ofanzive, počeli su da se vraćaju u malom broju u grad na jugu Gaze. Izraelske snage su se povukle, i prema svedočenju stanovnika Gaze, za sobom ostavile samo pustoš i smrt.

Njihovi domovi više ne postoje, ostao je samo kamen, a ljudi sa kojima su delili život više nisu tu - neki su mrtvi, a neki raseljeni.

Video snimak koji je zabeležio novinar CNN-a prikazuje desetine stanovnika koji se vraćaju i posmatraju ruševine svog grada. Neki stoje na vrhu uništenih zgrada i uklanjaju hrpe ruševina koje su nekada bile kuće.

Izraelska vojska je u nedelju saopštila da je povukla svoje kopnene snage iz Kan Junisa posle meseci žestokih borbi u, kako je opisano, glavnom uporištu Hamasa. Veći deo grada, nekada dom stotinama hiljada ljudi, srušen je buldožerom, a video prikazuje okvire kuća koje su potpuno uništene.

Vide se i stanovnici Kan Junisa, koji se vraćaju po ono malo stvari koje mogu da izvuku – dušeke, tepihe, kuhinjske delove. Neka deca nose sofe i stolice preko leđa.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, Pojas Gaze
foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia, AP Leo Correa, AP Mohammed Dahman

„Evo šta se desilo sa Gazom“, kaže jedan čovek, vozeći se motorom kroz ruševine.

Drugi stanovnici putovali su peške, neki biciklima, neki kamionetima, a neki na leđima magaraca.

„Pustoš svuda“

Smeštena na prašnjavom tepihu sa leđima naslonjenim na veliki jastuk, 12-godišnja Asel pokazuje na gomilu ruševina ispred sebe gde je, kako kaže, nekada bila njena kuća.

„Eno, uništeno je. Naše kuće više nema. Uspeli smo da zgrabimo neke komade nameštaja, ali smo izvukli samo male stvari iz naše kuće. Volela bih da sam mogla da nađem svoju odeću“, kaže ona.

Jedan mladić Tamar nosi komade drveta.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

„Idem da ih prodam da zaradim 10 do 20 šekela, tako da nikada ne moram da pružam ruku i molim ljude za novac“, objašnjava on.

Nije prepoznao svoju kuću kada se prvi put vratio.

„Da nije bilo mojih komšija, ne bih znao da je to moja kuća. Svuda pustoš“, priča Tamar.

Većina zgrada na snimku, uključujući kuće, kancelarije i džamije, znatno je oštećena, a mnoge su potpuno sravnjene sa zemljom.

Evropska bolnica u Gazi saopštila je da su tela 46 Palestinaca pronađena nakon izraelskog povlačenja iz Kan Junisa, od kojih je većina „pronađena mrtva ispod ruševina zgrada“.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

One zgrade koje još nisu srušene, izrešetane su rupama od metaka i artiljerijskih granata.

Na zemlji leže gomile praznih čaura i ostaci najmanje jednog minobacača.

„Kuća mi je potpuno uništena. Bilo je tri sprata, a sada je jedan na zemlji. Nisu mi ostale uspomene. Kao i svuda ovde. Uništili su to područje na varvarski i nameran način“, kaže Sad, koji je nekada srećno živeo u Kan Junisu.

Mahmud Ahmad, stariji čovek, stoji unutar svog uništenog doma, svedenog samo na okvir vrata. Pokazuje na prostor koji je nekad predstavljao sobu, prepričavajući šta je gde bilo i šta je izgubio.

Gaza, Pojas Gaze, Palestinci, palestinski kamp, kamp, kamp Jabalia, Jabalia
foto: X@AJEnglish

„Tu je bila moja mašina za veš, spalili su je Izraelci. Imao sam lep mali deo za sedenje ovde, sve je nestalo. To je bio moj frižider, vidi, vrata su uklonjena. Ovo je bila kuhinja. Ništa više nije ostalo“, pokazuje čovek.

„Uništili su nas“

Na snimku u Kan Junisu čuje se kako izraelski dronovi prolaze iznad područja, kao i povremeni pucnji.

Na zidovima onoga što izgleda kao kancelarija telekomunikacione kompanije nacrtane su Davidove zvezde i ispisane antiarapske psovke na engleskom.

„Gaza pripada Jevrejima“, piše na arapskom na zidu unutar srušene zgrade.

Pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, Kan Junis – drugi po veličini grad u Gazi – bio je dom za više od 400.000 ljudi, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Gaze.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

U prvim danima rata, grad je bio utočište za hiljade palestinskih civila koji su bežali od izraelskih vojnih operacija na severu Gaze.

Ali, kada su izraelske snage počele napad na Kan Junis početkom decembra, oni koji su tamo živeli bili su primorani da potraže utočište južnije.

Više od milion Palestinaca se sada sklonilo u teškim humanitarnim uslovima u južnom gradu Rafi, gde Izrael takođe planira ofanzivu.

Čak i za one koji su sada u mogućnosti da se vrate u Kan Junis, malo je utehe.

Među onima koji su intervjuisani od strane zapadnih novinara je i Abdelkarim, mladi Palestinac koji sedi pored svoje uništene škole.

Kaže da je u skloništu u Rafi vreme provodio čitajući i pišući jer je znao da neće moći da se vrati u školu.

Gaza, hrana
foto: Youtube/telegraph

„Kako ćemo sada da učimo? Nema više života. Naše detinjstvo je nestalo. Uništili su nas“, plačući je rekao dečak.

Primirje ni na vidiku

Hamas je juče saopštio da izraelski predlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahteva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

Saopštenje dolazi u trenutku intenzivnih napora SAD, zajedno sa katarskim i egipatskim posrednicima, da se postigne dogovor za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, u zamenu za primirje u sukobu koji se trenutno vodi u toj palestinskoj enklavi.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja predviđa oslobađanje oko 40 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz zatvora, uključujući neke osuđene za smrtonosne napade.

Kurir.rs/Nova/CNN/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track