RUSI MASOVNO STEŽU UKRAJINU! Eliminacijom energetskog sektora preti KOLAPS kompletnoj državi!
Hidroelektana Zaporožje, Foto: Printscreen Twitter

STRATEGIJA ANAKONDA I DALjE NA SNAZI

RUSI MASOVNO STEŽU UKRAJINU! Eliminacijom energetskog sektora preti KOLAPS kompletnoj državi!

Planeta -

Rusija u masovnim raketnim napadima na ukrajinsku infrastrukturu koji traju od početka marta koristi sve veći broj krstarećih raketa H-101, H-555 u kombinaciji sa taktičkim balističkim i hiperzvučnim raketama i dronovima kamikazama u napadu na energetski sektor i mašinsku industriju Ukrajine.

Na meti napada su hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništa, a bez struje nema ni vode, odnosno uslova za rad turbina.

Svaki napad koji se izvrši postaje žešći od prethodnog, a Ukrajina samo gubi objekte energetske infrastrukture. Počelo je sa hidroelektranom Zaporožje na Dnjepru koja je bukvalno uništena napadom krstarećim raketama H-101 koje su dobile jaču bojevu glavu od 800 kg.

Ono što je interesantno jeste da u napadu na svaki objekat koristi se po šest projektila posle čega meta napada postaje faktički neupotrebljiva.

U prevodu - Rusija vraća Ukrajinu u 19 vek.

Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega se Kijev za sada da spreči humanitarnu katastrofu oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Kinžal, hipersonična raketa
foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Strateški raketonosci TU-95MS poleću iz baze Engeljs-2 u Saratovskoj oblasti i baze Olenja na severu u Murmanskoj oblasti. Zona okupljanja je na prostoru severnog dela Kaspijskog jezera, a zona lansiranja krstarećih raketa na liniji Volgodonsk-Engels odakle su i krenule na svoj let krstareće rakete tipa H-101 i H-555.

Ruska strateška avijacija korisiti novi način upotrebe krstarećih raketa, gde se upotrebljavaju zaobilazni maneviri, odnosno pravci za napad u izbegavanju zasednih mesta ukrajinske PVO koja je zaposedala pravce koji su ranije upotrebljavani za let krstarećih raketa.

Zaobilazni manevar znači da je putanja leta krstarećih raketa od mesta lansiranja do cilja promenjena. Naime ,krstareće rakete H-101 i H-555 u svom letu zaobišle su položaje jedinica ukrajinske PVO, a udar je dolazio uglavnom sa Zapada i pravca koje niko nije očekivao, jer je PVO većih gradova posedala vatrene položaje na očekivanim pravcima leta. Rusija je tokom napada više puta menjala pravce raketnih napada.

Sa ovim je faktički Rusija primenila u ublaženom smislu američku doktorinu mrežnog rata gde se udarima sa distance parališe protivnik u ovom slučaju napadom na elktormrežu stanovništvo parališe i time se kreće u fazu razbijanja volje za nastavkom rata.

krstareća raketa
foto: Printscreen YouTube

Razaranje elektro mreže uz prekid komunikacija i izolacija vosjke od porodica ili porodica od vojnika kao i izolacija gradskih četvrti od informacija i dešavanja u vod u totalnu paralizu.

Borbeni arsenal u napadu na Ukrajinu

Modifikovana krstareća raketa H-101

Inače prve modifikacije krstarećih raketa H-101 na nebu Ukrajine primećeni su početkom februara 2023. godine. U pitanju su radio-frekventne protivmere (RFCM). Pretpostavlja se da su oni integrisani sa prijemnikom radarskog upozorenja (RVR).

Prijemnik radarskog upozorenja automatski pokreće njihovo ispaljivanje nakon otkrivanja unapred programiranih radio-frekventnih emisija pod određenim okolnostima. Veruje se da bi rakete mogle da budu unapred programirane da “ispaljuju” IC mamce na određenim tačkama duž ruta leta rakete.

Na olupinama raketa ispod nosa se vide dispenzeri IC mamaca oznake L-504. Na samom projektilu osim IC mamaca koji služe za zbunjivanje PVO koja brani napadnutu metu i bojeva glava je doživela izmenu krstareća raketa H-101 koja je imala težinu bojeve glave od 450 kg sada ima 800 kg. Krstareće rakete H-101 sa jačom bojevom glavom počele su od nedavno da se koriste u napadu na ukrajinsku infrastrukturu pre svega na energetski sektor i značajno su razorili Termoelektrane i Hidroelektrane.

H-47 Kinžal

O Kinžalu smo sve većinom rekli, ali uzged ćemo ponoviti da je to avionska verzija balističke rakete Iskander dometa većem od 3.000 km. Ima fragmentacionu bojevu glavu težine 498 kg ili nuklearnu jačine 500kT koja je 33 puta jača od one bačene na Hirošimu. Maksimalna brzina rakete je 10-12 Maha. Odstupanje od cilja 1 metar. Za sad je jedino nose borbeni avioni MiG-31K.

Ruska vojska je po prvi put ponovo od marta 2022. upotrebila Kinžal. Naime tada su prema zvaničnom predstavniku ruskog Ministarstva odbrane, rakete H-47 Kinžal korištene su za uništavanje podzemnih skladišta naoružanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pre svega naoružanja, kao i bojevih glava za taktičke balističke rakete Točka U koja se nalazi u selu Deljatin, Ivano-Frankovska oblast uključujući i arsenal uskladišten u planinskom području, koji je izgrađen još u doba Sovjetskog Saveza za skladištenje blaističkih raketa i specijalne municije. Skladište se nalazilo na dubini od 10 m i bilo je predviđeno da može da izdrži nuklearni udar, ali sudeći po uništenju objekta to i nije bilo tako kako se mislilo. Tad je i ovaj cilj bio uništen sa daljine veće od 1.000 km.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, dron, UAV
foto: Shutterstock

Ukrajina je potvrdila da Rusija od kraja novembra upotrebila posve novi tip Gerana 2čiji je kompletan trup izrađen od karbonskih vlakana. Za razliku od prvih verzija koje su bile bele boje, nove verzije su bile crne i bile su tiše u podnosu na prethodne što je stvaralo muku kod ukrajinske PVO i čiji je kompletan trup izrađen od karbonskih vlakana. Krabon je upotrebljen jer ovaj materijal omogućava apsorpciju radarskih signala, što otežava njihovo obaranje.

Ukrajinci navode da kada su uporedili motor sa jednog od oborenih Gerana, zapravo modifikacija postojećeg motora sa novijim tehnologijama koji je znatno tiši nego što je to bio prethodni. Novi Gerani nose veću bojevu glavu težine oko 70 km od prethodnika koja je iznosila 50 kg, kao i da je kompletan sistem upravljanja prebačen na GLONASS ruski sistem staletiskog pozicioniranja umesto GPS-a što olakšava upotrebu i sprečava mogućnost ometanja ovih dronova.

Gerani su takođe zadržali svoj karakteristični trup.

Ova verzija drona kamikaze dobila je naziv „Geran-2“.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

07:53

RUSI UNIŠTAVAJU HIMARSE, SVAKI MINUT EKSPLOZIJE! SRPSKI REPORTER DIREKTNO IZ DONBASA: Teško da će Ukrajini bilo šta pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track