BRODOLOMNIKE SPASILA PORUKA NA PLAŽI: Danima bili nasukani na pustom ostrvu, a kad je pomoć stigla viđena ŠOKANTNA SCENA (VIDEO)
Foto: screenshot CNN, Michael Runkel / Alamy / Alamy / Profimedia

neverica

BRODOLOMNIKE SPASILA PORUKA NA PLAŽI: Danima bili nasukani na pustom ostrvu, a kad je pomoć stigla viđena ŠOKANTNA SCENA (VIDEO)

Planeta -

Američka mornarica spasila je tri ribara nasukana na pustom ostrvcu u Tihom okeanu nakon što su koristeći palmino lišće ispisali poziv u pomoć!

Trojica muškaraca su krenula na pecanje kad im se oko atola Pikelot u Mikroneziji 31. marta na brodu pokvario motor. Uspeli su da se iskrcaju na nenaseljenom Pikelotu, međutim, radio je ostao bez baterije pre nego što su stigli da pozovu pomoć.

Tada su brodolomnici sakupili palmino lišće i složili ih tako da ispišu reč "POMOĆ" na plaži i čekali. Muškarci su nedelju dana živeli od kokosovog mesa, ali su imali svežu vodu iz malog bunara na ostrvu koji ponekad posećuju ribari u regionu.

Potraga za muškarcima počela je 6. aprila kad je jedan od njihovih rođaka pozvao spasilačke službe na američkoj pacifičkoj teritoriji Guam i rekao da se ribari nisu vratili.

Teško je preceniti koliko je Pikelot udaljen. Ostrvo je deo Mikronezije, male pacifičke države između Filipina i Havaja, koja se sastoji od više od 600 ostrva raspoređenih širom okeana.

Obalska straža je saopštila da je izviđački avion američke mornarice P-8A, koji je upućen iz vazduhoplovne baze Кadena na Okinavi, primetio znak za pomoć 7. aprila.

Poručnica Čelsi Garsija, koordinatorka misije traganja i spasavanja, rekla je da je znak bio ključan za njihovo pronalaženje u oblasti pretrage koja je pokrivala više od 250.000 kvadratnih kilometara.

Pomoć
foto: screenshot CNN

- Taj čin genijalnosti bio je ključan u usmeravanju spasilačkih napora direktno na njihovu lokaciju - saopštila je Garsija.

Mornarički avion je trojici muškaraca ispustio pakete za preživljavanje i preneo njihovu lokaciju u centar za spasavanje.

HC-130 obalske straže, koji je poleteo sa vazdušne stanice Barbers Point na Havajima, ispustio je dan kasnije radio muškarcima, koji su potom posadi rekli da su u dobroj formi i željni da se vrate kućama.

Međutim, kad je brod obalske straže stigao do Pikelota 9. aprila, priča je dobila još jedan preokret! Jedan od prvih pripadnika spasilačke misije, koji se iskrcao na plažu, bio je podoficir 2. klase Judžin Hališlijus. Brodolomnici su u startu bili iznenađeni kad su videli da je Mikronezijanac i da govori lokalni jezik.

- Mogao sam da im vidim na licima: "Vau! Кo je ovaj momak koji govori naš jezik" - rekao je Hališlijus za CNN.

A kad se podoficir predstavio nasukanom muškarcu, koji mu je prvi izašao u susret, usledilo je još veće iznenađenje. Shvatio je da su mu nasukani muškarci zapravo rođaci!

- Nije mogao da veruje da sam došao sa obalskom stražom koja pokušava da ih spase - rekao je Hališlijus.

Ovo inače nije bilo prvo spasavanje brodolomnika sa Pikelota.

Tri druga muškarca, koja su 2020. godine putovala između dva mikronezijska atola, nasukala su se tamo nakon što je njihov brod ostao bez goriva tokom putovanja.

Napisali su "SOS" na plaži dok je poruku nekoliko dana kasnije uočila posada tankera američkog ratnog vazduhoplovstva koji je delovao iz vazduhoplovne baze Andersen na Guamu.

(Kurir.rs/CNN/preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track