NE PUTUJTE NA BLISKI ISTOK: Francuska i Poljska upozorile svoje građane na moguće eskalacije sukoba
Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia, Shutterstock

NE PUTUJTE NA BLISKI ISTOK: Francuska i Poljska upozorile svoje građane na moguće eskalacije sukoba

Planeta -

Francusko ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je danas francuskim državljanima da ne putuju u Iran, Liban, Izrael i na palestinske teritorije, zbog postojanja opasnosti da se proširi sukob na Bliskom istoku.

Francuski MSP je na platformi X naveo da će se rođaci francuskih diplomata u Iranu vratiti u Francusku, kao i da je francuskim državnim službenicima zabranjeno da vode bilo kakve misije u Iranu, Libanu, Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Iranski izvori su rekli Rojtersu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na iransku ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da se izbegne velika eskalacija i da neće delovati ishitreno, jer Teheran traži primirje i u Pojasu Gaze.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije zapretilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija.

Posle Francuske oglasilo se i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je saopštilo da ne preporučuje svojim državljanima putovanje u Izrael, Palestinu i Liban zbog moguće nagle eskalacije situacije.

- Ne može se isključiti da će doći do nagle eskalacije vojnih operacija, što bi izazvalo značajne poteškoće u napuštanju ove tri zemlje - navodi se u ažuriranim uputstvima o putovanjima koja su danas objavljena.

Svaka eskalacija može dovesti do značajnih ograničenja u vazdušnom saobraćaju i nemogućnosti prelaska kopnenih graničnih prelaza, upozorava se.

I Nemačka upozorila

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

''U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoi rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama'', saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track