Milijarder opozicionar odbio da glasa
Foto: Reuters

Izbori u Gruziji

Milijarder opozicionar odbio da glasa

Planeta -
Bidzina Ivanišvili, koji je ispratio suprugu do biračkog mesta gde je glasala, rekao je da je ranije odlučio da ne glasa jer su vlasti "unakazile Ustav"

TBILISI - Na parlamentarnim izborima u Gruziji do podneva je glasala četvrtina građana sa pravom glasa, ali je lider opozicione koalicije Gruzijski san, milijarder Bidzina Ivanišvili odbio da glasa.

Ivanišvili, koji je ispratio suprugu do biračkog mesta gde je glasala, rekao je da je ranije odlučio da ne glasa jer su vlasti "unakazile Ustav".

"Naše vlasti su hiljadu puta menjale Ustav Gruzije i prilagođavale ga sebi. Dobro se sećate kako su je unakazile. Nisam iskoristio mogućnost koja mi je data. Ušao sam u politiku ne radi nepravde, nego da bi vaspostavio pravdu", rekao je Ivanišvili novinarima.

On je, međutim, ocenio da je prvi put u istoriji Gruzije gruzijskom narodu je data mogućnost da napravi izbor blizak istinski demokratskom.

Ivanišvili je državljanin Francuske, a gruzijske vlasti su prvo odbile da mu obnove državljanstvo Gruzije, ali je u maju 2012. parlament usvojio amandmane koji daje pasivno i aktivno biračko pravo građanima zemalja EU rođenim u Gruziji i koji žive u toj zemlji poslednjih pet godina. Ivanišvili je rekao da su amandmani "doneti za jedno lice" i odbio da iskoristi pravo koje mu pripada.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji se nada pobedi svog Jedinstvenog nacionalnog pokreta, glasao je u jutarnjim časovima, a tom prilikom je poručio da su izbori odlučujući za sudbinu zemlje, preneli su ruski mediji.

Na izbore je do 12 časova izašlo 25, 5 odsto birača, saopštila je predstavnica Centralne izborne komisije Eka Azarašvili na brifingu u Tbilisiju. Prema podacima CIK, glasanje protiče u mirnoj atmosferi.

Predstojeći izbori su utoliko značajniji što će, posle predsedničkih izbora iduće godine parlament i vlada dobiti znatno veća ovlašćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja