Čaves: Glasao bih za Obamu
Foto: Rojters

Čaves: Glasao bih za Obamu

Planeta -
Da je Obama Venecuelanac glasao bi za mene, kaže predsednik Venecuele

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da bi, kada bi bio američki građanin, glasao za aktuelnog predsednika Baraka Obamu na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, a i da bi Obama, da je Venecuelanac, glasao za njega.

Levičarski orijentisan venecuelanski predsednik i sam učestvuje u tesnoj trci za reizbor, nadmećući se za mesto novog šefa države sa opozicionim kandidatom Enrikeom Kaprilesom pred izbore koji će se u toj zemlji održati 7. oktobra, prenosi AFP.

"Da sam građanin SAD, glasao bih za Obamu", rekao je juče Čaves privatnoj televizijskoj reži "Televen", dodavši i da bi Obama, kada bi poticao iz radničkog predgrađa Karakasa, glasao za njega.

"Obama je nedavno dao veoma racionalnu i pravednu izjavu, ocenivši da Venecuela ne ugrožava interese SAD", istakao je Čaves, nazvavši američkog predsednika "finim čovekom".Uprkos ovim toplim rečima, odnosi između SAD i Venecuele već godinama su klimavi, podseća francuska agencija.

Čaves je "ekstremno desničarske" predloge republikanskog kandidata na američkim predsedničkim izborima Mita Romnija opisao kao "potpuno iracionalne".

Ukoliko i Čaves i Obama budu ponovo izabrani na čelo svojih država, venecuelanski predsednik, koji je na vlasti već više od 13 godina, gaji nadu, kako je naveo, da bi dve zemlje "mogle da otpočnu novi period normalnih odnosa".

Otkako je prvi put došao na vlast 1999. godine, Čaves napada "imperijalističku politiku" Vašingtona, ali su i pored toga SAD, koje dnevno otkupljuju milion barela venecuelanske nafte, najveći trgovinski partner ove južnoameričke zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track