IZRAEL IZRADIO PLAN NAPADA NA IRAN! IDF od Netanjahuovog ratnog kabineta dobio odobrenje za "ofanzivnu i defanzivnu akciju"
Foto: Shutterstock

NAVODI BRITANSKOG DEJLI TELEGRAFA

IZRAEL IZRADIO PLAN NAPADA NA IRAN! IDF od Netanjahuovog ratnog kabineta dobio odobrenje za "ofanzivnu i defanzivnu akciju"

Planeta -

Izrael je objavio da je izradio planove za napad na Irana kao odgovor vazdušne udare bez presedana izvedene proteklog vikenda, navodi Dejli telegraf.

Britanski list navodi da su sinoć Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da je ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odobrio i "ofanzivnu i defanzivnu akciju" uprkos upozorenjima koja stižu od zapadnih lidera.

Netanjahu je, u međuvremenu, za danas popodne sazvao novi sastanak ratnog kabineta.

Navodi se da je Netanjahu odustao od hitne odmazde zbog iranskog napada u subotu uveče nakon što je američki predsednik Džo Bajden zatražio od njega da "pažljivo razmisli" u vezi sa narednim potezom.

Dejli telegraf prenosi da je Izrael zadržao pravo izvođenja udara na Iran "na način i u vreme" kada to bude smatrao za shodno.

Potom je iz Izraela Ujedinjenim nacijama poručeno da je Iran "prešao sve crvene linije" napadom izvedenim tokom vikenda.

Podseća se da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sinoć održao hitan sastanak na kojem je, na zahtev Izraela, raspravljano o iranskom napadu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahufoto: Abir SULTAN / AFP / Profimedia

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, u obraćanju SB UN kazao je da "regionalni, a svakako i globalni mir i bezbednost postaju ugroženiji iz sata u sat".

- Nijedan region niti svet nisu u stanju da priušte sebi još jedan rat - rekao je Gutereš.

U govoru pred SB UN Gilad Erdan, izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama, odbio je da isključi mogućnost pokretanja udara u znak odmazde zbog iranskog napada.

- Mi smo okruženi terorističkim izvršiocima iza kojih stoji Iran. Ovim napadom su pređene sve crvene linije i Izrael zadržava svako pravo da uzvrati - naveo je Erdan.

Izrael, Izraelska vojska
foto: Shutterstock

Iranski ambasador u UN je poručio da Teheran ima "neodvojivo pravo da proporcionalno odgovori" ukoliko SAD odluče da se pridruže bilo kakvim izraelskim vojnim operacijama protiv Irana.

Zvaničnici Pentagona su ranije objavili da je Iran ispalio više od 100 balističkih raketa i stotine dronova i granata ka Izraelu u subotu kako bi preplavili zadacima njegove sisteme protivvazdušne odbrane.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:51

IRAN JE NAJVEĆI SPONZOR TERORISTA, KINA IM RAZVIJA RAKETNI PROGRAM Pukovnik burno reagovao: Izrael se ponaša kao NATO 1999.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja