NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA: Veliki požar zahvatio Španiju, izgorelo područje veličine 800 FUDBALSKIH TERENA (VIDEO)
Foto: X/soneerbozkurt

vatrena stihija

NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA: Veliki požar zahvatio Španiju, izgorelo područje veličine 800 FUDBALSKIH TERENA (VIDEO)

Planeta -

Prvi veliki šumski požar u Španiji ove godine uništio je površinu od oko 600 hektara za samo 24 sata na istoku zemlje, saopštile su vlasti.

Oko 180 ljudi je hitno evakuisano u pogođenom planinskom području oko Tarbene u provinciji Alikante, oko 90 kilometara južno od Valensije, javila je danas televizija RTVE, pozivajući se na vlasti.

Požar, koji je juče izbio na manje od 15 kilometara od Sredozemnog mora, brzo se širi, navodi se u saopštenju.

Pilar Bernabe, predstavnica centralne vlade Madrida u autonomnoj zajednici Valensija, rekla je novinarima da se sumnja da je uzrok požara praksa „rezanja i paljenja“. Od danas popodne, površina zahvaćenog područja je veća od 800 fudbalskih terena.

Vlasti su optimistične u pogledu gašenja požara

Petnaest vatrogasnih jedinica i 10 jedinica za zaštitu šuma raspoređeno je u ponedeljak u borbi protiv požara, uz pomoć osam helikoptera i vatrogasnih aviona, saopštile su službe za vanredne situacije u Valensiji.

Jak vetar i temperatura iznad 25 stepeni Celzijusa - neuobičajeno toplo vreme za sredinu aprila - ometali su napore za gašenje požara, rekao je portparol regionalne vlade Valensije.

Međutim, portparol je rekao da su optimisti da bi požar koji besni oko Tarbene, kao i nekoliko manjih na Kosta Blanki, uskoro mogao da bude ugašen. Istočna Španija je doživela višednevne temperature i do 30 stepeni, zbog čega su plaže pune. Od srede se širom Španije očekuje hladnije vrijeme.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track