Gruzija: Ivanišvili bolji od Šakašvilija
Foto: REUTERS

Parlamentarni izbori

Gruzija: Ivanišvili bolji od Šakašvilija

Planeta -
Pobedili smo. Gruzijski narod je pobedio", izjavio je Ivanišvili u govoru koji je prenosila opoziciona televizija TV9, dok je vladajuća partija navela da opozicija možda nije osvojila većinu mesta u Parlamentu

TBILISI - Preliminarni rezultati dobijeni na osnovu anketa po izlasku sa birališta pokazuju da je gruzijska opoziciona koalicija milijardera Bidzine Ivanišvilija pobedila na održanim parlamentarnim izborima stranku predsednika Mihaila Sakašvilija, ali je još suviše rano i za procenu i za saopštavanje zvaničnih rezultata.

Ivanišvili je već proglasio pobedu kada su objavljeni rezultati anketa.

"Pobedili smo. Gruzijski narod je pobedio", izjavio je Ivanišvili u govoru koji je prenosila opoziciona televizija TV9, dok je vladajuća partija navela da opozicija možda nije osvojila većinu mesta u Parlamentu zbog kompleksne kombinacije proporcionalnog i većinskog sistema glasanja.

Prema anketi koju je na izlasku s birališta sprovela državna televizija, Ivanišvilijeva koalicija Gruzijski san vodi na izborima sa 35 odsto glasova prema 30 odsto za partiju predsednika Mihaila Sakašvilija.

Druga anketa, urađena takođe na izlasku s birališta za prodržavne televizijske kanale Rustavi-2 i Imedi, pokazuje da koalicija Gruzijski san Ivnišvilija vodi sa 51 odsto glasova prema 41 odsto za Ujedinjeni nacionalni pokret predsednika Sakašvilija.

Konačne cifre ne moraju da se odraze na broj mesta zbog složene kombinatorike većinskog i proporcionalnog sistema.

Presednik Sakašvili je rekao da je "potrebno" da se sačekaju konačni rezultati.

"Izgleda jasno da je Gruzijski san osvojio proporcionalnu većinu glasova, a u mandatima većinskog glasanja Ujedinjeni nacionalni pokret osvojio je većinu", rekao je Sakašvili u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret, koji dominira političkim životom u Gruziji suočava se sa najvećim izazovom od dolaska na vlast 2003. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track