OSNOVANE NOVE STRATEŠKE SNAGE KINESKE VOJSKE: Njihova zastava podignuta u prisustvu Si Đinpinga, ključne su za MODERNO RATOVANJE
Foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock

CEREMONIJA U PEKINGU

OSNOVANE NOVE STRATEŠKE SNAGE KINESKE VOJSKE: Njihova zastava podignuta u prisustvu Si Đinpinga, ključne su za MODERNO RATOVANJE

Planeta -

Kineska narodnooslobodilačka armija uspostavila je nove snage za informacionu podršku, a ceremoniji osnivanja i podizanja njihove zastave u Pekingu prisustvovao je i predsednik Si Đinping.

Global tajms prenosi da je Si, koji je i generalni sekretar Komunističke partije Kine (KPK) i predsedavajući Centralne vojne komisije (CVK), naglasio čvrste napore na izgradnji snažnih i modernizovanih snaga za informacionu podršku.

Navodi se da je Si ocenio da je osnivanje ovih snaga značajna odluka koju je Centralni komitet KPK zajedno sa CVK doneo u svetlu sveobuhvatnih potreba za izgradnjom snažne vojske.

Predsednik Kine je naglasio da su snage za informacionu podršku novo, strateško krilo vojske i ključni stub u koordinaciji izgradnje i primene umreženog informacionog sistema.

On je kazao da će nove snage igrati ključnu ulogu u napredovanju kineske vojske na polju visokokvalitetnog razvoja i konkurentnosti u modernom ratovanju.

- Uspostavljanje snaga za informacionu podršku ima dubok i dalekosežan značaj za modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga, a predstavlja i efikasno ispunjavanje misija vojske u novoj eri - kazao je u petak Vu Sijan, portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia

On je rekao da je ovo najnovije strateško krilo Kineske narodnooslobodilačke armije i da "predstavlja ključnu potporu koordinsanom razvoju i primeni umreženog informacionog sistema koji igra važnu ulogu i snosi veliku odgovornost u promovisanju visokokvalitetnog razvoja i sposobnosti za borbu i pobedu u modernom ratovanju.

- Nakon ove poslednje reforme Kineska narodnooslobodilačka armija sada ima novi sistem službi i rodova vojske pod vođstvom i komandom CVK -.naveo je Vu.

Kina, Kineska Vojska
foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia

On je objasnio da su u okviru Kineske narodnooslobilačke armije sada funkcionišu kopnena vojska, pomorske, vazduhoplovne i raketne snage, a pored njih tu su i snage zadužene za svemir, sajber prostor, informacionu podršku i objedinjenu logističku podršku.

- Kako se okolnosti i zaduženja budu menjali, Kina će nastaviti da poboljšava strukturu vojnih snaga uvođenjem kineskih karakteristika - kazao je Vu.

Kina, Kineska Vojska
foto: Shutterstock

Global tajms navodi da je Si takođe zatražio napore na izgradnji umreženog informacionog sistema koji ispunjava zahteve modernog ratovanja i poseduje karakteristike kakve odlikuju samu kinesku vojsku.

On je pozvao i na efikasnije ubrzanje razvija integrisanih borbenih karakteristika.

Vu: Kina posvećena mirnom korišćenju svemira

Portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane kazao je da je politika vojske te zemlje u vezi sa svemirom potpuno jasna.

- Mi smo posvećeni mirnom korišćenju svemira i spremni smo da radimo sa svim zemljama koje su posvećene istom kako bismo ojačali razmenu, produbili saradnju i doprineli trajnom miru i zajedničkoj bezbednosti u svemiru - rekao je Vu.

(Kurir.rs/Global Times/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track