ŠTA SE NALAZI U SOBI KARAĐORĐEVIĆA U SLOVENIJI: Vlasnik podseća i na POSLEDNJE KRALJEVE REČI koje i dalje ODZVANJAJU! (FOTO)
Foto: RINA

ŠTA SE NALAZI U SOBI KARAĐORĐEVIĆA U SLOVENIJI: Vlasnik podseća i na POSLEDNJE KRALJEVE REČI koje i dalje ODZVANJAJU! (FOTO)

Planeta -

Ako vas put nanese ka Rogaškoj Slatini naićićete na izvor lekovite vode, prelep park i mesto koje je stalo u nekom davnom, možda lepšem vremenu.

Nedaleko od tog parka, u zgradi koja stilski u potpunosti odudara od ambijenta, u jednoj prostoriji nalazi se najbogatija kolekcija predmeta Karađorđevića, koje sa ovim malim mestom na istoku Slovenije povezuje duga istorija. Ta zgrada je Anin Dvor.

Tu se mogu videti tabakera kralja Petra, odela princa Andreja preko jedine sačuvane biste kralja Aleksandra, lična pisama i dokumenta članova ove srpske i jugoslovenske dinastije.

muzej Karađorđevića
foto: RINA

Sve to skupio je jedan čovek. Nanij Poljanac u jednu prostoriju smestio je decenije ljubavi prema istoriji.

muzej Karađorđevića
foto: RINA

A u tu sobu stala je i istorija jedne porodice, dve države i tri naroda i sve patnje koje su zajedno prošli.

Između nekoliko oficirskih sablji i avijatičarskih bodeža nalazi se samo jedan komad vatrenog oružja.

- Ja ne volim oružje, ali je to jedna filmska replika pištolja kojim je, Vlado Černozemski, pripadnik VMRO-a ubio kralja Aleksandra. On je noseći buket cveća prišao kolima u kojima se nalazio kralj Aleksandar i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu, popeo se na papučicu kola i iz takvog pištolja ranio njih dvojicu ali i još jednog oficira. Samo je taj oficir preživeo”, kaže Poljanac i nastavlja priču o Viteškom kralju ujedinitelju.

muzej Karađorđevića
foto: RINA

- To se odigralo u četiri i petnaest popodne, već pola sata kasnije kralj je izdahnuo na sofi u policjskoj stanici. Neki izvori kažu da su njegove poslednje reči bile ‘čuvajte mi Jugoslaviju,. Drugi pak da sa ranama koja je zadobio nije mogao izgovoriti ni jednu reč. Opet, postoji i treća verzija, koju ne pričam istoričarima koji nas posete, a ona glasi da su poslednje kraljeve reči bile ‘Majku mu, dobro me pogodi’”, kaže Nanij.

muzej Karađorđevića
foto: RINA

Svoju priču o Karađorđevićima zaključuje rečima da kako god se istorija poigrala sa našim narodima, Srbima i Slovencima, uprabo ta istorija je velika spona između nas.

muzej Karađorđevića
foto: RINA

Ova neobična soba od svega petnaestak kvadrata takođe je velika spona koju, ako vas put nanese u Rogašku Slatinu ne smete zaobići.

Kurir.rs/Rina/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track