EU NE SLEDI BAJDENOV PRIMER: Nakon odluke SAD da pomogne Ukrajini samo JEDNA ZEMLJA voljna da šalje PATRIOT Kijevu, evo ko NE ŽELI
Foto: EPA Lo Scalzo, Shutterstock

PAKET VOJNE POMOĆI IZ VAŠINGTONA NIJE UTICAO NA BRISEL

EU NE SLEDI BAJDENOV PRIMER: Nakon odluke SAD da pomogne Ukrajini samo JEDNA ZEMLJA voljna da šalje PATRIOT Kijevu, evo ko NE ŽELI

Planeta -

Zemlje Evropske unije koje poseduju američke sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) Patriot nisu u ovom trenutku voljne da ga predaju Ukrajini, a jedina koja se tu izdvaja je Nemačka.

Rojters je objavio da je u ponedeljak u Luksemburgu održan sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane država članica EU na kojem su oni naveli da hitno traže načine kako da Kijevu obezbede još PVO sistema, ali nisu uspeli da dođu do konkretnog obećanja da će se tu raditi o Patriotu koji Ukrajina najviše i želi.

Ministri su naveli da to što je Predstavnički dom američkog Kongresa, a u međuvremenu i Senat, odobrio slanje 61 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini ne bi trebalo da vodi ka tome da EU bude zadovoljna samo time.

- Mi možempo da se radujemo jedan dan, ali moramo da budemo spremni za bitku koja stiže sutra. Zbog toga ne može da bude zatišja - kazao je po dolasku na sastanak Gabrijelius Landsbergis, šef diplomatije Litvanije.

Britanski list Gardijan navodi da su vlade zemalja EU, nakon što je Rusija pojačala napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine i njene gradove, suočene sa pritiskom da Kijev snabdeju PVO sistemima koji pružaju veću zaštitu od vazdušnih udara.

Međutim, zemlje koje poseduju američke PVO sisteme Patriot, a koje Ukrajina već koristi i visoko vrednuje zbog njihove sposobnosti obaranja balističkih raketa koje se kreću velikom brzinom, prilikom sastanka u Luksemburgu nisu bile spremne da se obavežu na njihovo isporučivanje Kijevu.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Navodi se da je, od kada su ukrajinske vlasti poslednjih nedelja počele više da potražuju ovo američko oružje, Nemačka do sada jedina iz EU obećala da će Kijevu obezbediti dodatnu bateriju Patriota.

Berlin takođe predvodi napore za nabavku više PVO sistema iz drugih zemalja za Ukrajinu koja bi se vršila putem donacija opreme i finansijske pomoći.

Gardijan navodi da i druge evropske zemlje poput Grčke, Holandije, Poljske, Rumunije, Španije i Švedske, takođe poseduju PVO sisteme Patriot, ali su zvaničnici naveli da je za te zemlje teško da se rastanu od njih pošto je ovo oružje sastavni deo njihovih programa nacionalne odbrane.

Podseća se na ocene vlasti u Kijevu da je rizik da će zemlje EU biti mete vazdušnih udara veoma mali, dok se Ukrajina redovno suočava sa takvim napadima.

PVO sistem Patriot
PVO sistem Patriotfoto: Shutterstock

Pal Jonson, ministar odbrane Švedske, izjavio je da je Stokholm već pristao da preda određeno PVO oružje Ukrajini, uključujući prenosni sistem RBS 70.

Tokom sastanka u Luksemburgu novinari su ga upitali da li će Švedska dati Ukrajini i Patriote.

- Ne isključujem takvu mogućnost, ali u ovom trenutku mi smo usredsređeni na davanje finansijske pomoći, a moguće i još RBS 70 zato što bi oni mogli da otklone nešto pritiska koji trpe Patrioti (u Ukrajini) - kazao je Jonson.

Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini
foto: Shutterstock

Hose Manuel Albares, šef španske diplomatije, rekao je da su "svi svesni potrebe koju Ukrajina ima za PVO, a posebno za Patriotima" i da je "Španija uvek činila sve što je mogla".

- Pošto je ovo sada pravi rat, ja baš i nisam naklonjen otkrivanju previše informacija o tome šta mi dajemo, kada to dajemo i odakle - zaključio je Albares.

(Kurir.rs/Reuters/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track