POJAVIO SE SNIMAK RAZORNOG UKRAJINSKOG NAPADA: Moćnu haubicu progutao plamen, jezivu eksploziju zabeležio RUSKI VOJNIK (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

RAT

POJAVIO SE SNIMAK RAZORNOG UKRAJINSKOG NAPADA: Moćnu haubicu progutao plamen, jezivu eksploziju zabeležio RUSKI VOJNIK (VIDEO)

Planeta -

Pojavio se novi video koji izgleda prikazuje eksploziju ruskog artiljerijskog sistema iza linija fronta na teritoriji koju kontroliše Moskva, piše Njuzvik.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako ruski vojnici snimaju detonaciju samohodne haubice 2S5 Giatsint-S u polju negde u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa. Još nije poznato šta je izazvalo eksploziju, kao ni kolika je šteta na sistemu.

Osoba koja je podelila snimak tvrdi da je snimak snimljen u ponedeljak, prenosi Jutanji list.

Istog dana, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak za koji kaže da se vidi kako američki artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti puca na rusku haubicu 2S5 Giatsint-S. Na snimku, koji su navodno snimile ukrajinske snage za specijalne operacije, izgleda da se vidi ruski Giatsint-S u nekoj šumi pre nego što HIMARS udari u sistem. Giatsint-S je oštećen, saopštio je Kijev.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije podelilo snimak koji navodno prikazuje Giatsint-S u akciji u Ukrajini.

Artiljerija je ključni element rata u Ukrajini i može odrediti kolike će gubitke pretrpeti suprotna strana. Nedovoljno snabdevanje municijom za ove sisteme je najveća briga Kijeva poslednjih meseci, ograničavajući ukrajinske operacije dok Rusija postepeno napreduje ka zapadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog meseca da je Rusija mogla da ispali 10 puta više granata nego što su ukrajinske trupe imale na raspolaganju, što znači da će ih Moskva „gurati nazad svaki dan“.

Zelenski je u ponedeljak rekao da je obezbeđivanje moderne artiljerije prioritet za Kijev, nakon odobrenja članova Kongresa i predsednika Džoa Bajdena za novu tranšu američke pomoći, koja se očekuje u narednim danima. U subotu je Predstavnički dom konačno odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Kako pište Jutarnji, potražnja za municijom su se nedavno pojačala pošto su ukrajinski zvaničnici upozorili da se Rusija sprema za letnju ofanzivu na ukrajinske položaje. Krajem februara Zelenski je rekao da bi ruska ofanziva mogla da počne već krajem maja.

„Počevši od sredine maja, biće problema“, rekao je Kirilo Budanov , šef GUR-a, ukrajinske vojne obaveštajne službe.

"U bliskoj budućnosti ćemo se suočiti sa prilično teškom situacijom", dodao je on. Ali moramo da shvatimo da to nije katastrofa."

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:41

SNAŽNA EKSPLOZIJA U HEMIJSKOJ FABRICI: Rusko granatiranje videlo se do Donjecka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track