"NATO JE TRLJAO RUKE I SPREMAO BLICKRIG U BELORUSIJI" Lukašenko govorio o haosu u zemlji: "Da nije bilo PRAVIH PATRIOTA..."
Foto: AP/Belarusian Presidential Press Service, Shutterstock

"NATO JE TRLJAO RUKE I SPREMAO BLICKRIG U BELORUSIJI" Lukašenko govorio o haosu u zemlji: "Da nije bilo PRAVIH PATRIOTA..."

Planeta -

Tokom protesta opozicije u Minsku, NATO je "trljao ruke" i pripremao se za intervenciju u zapadnoj Belorusiji, tvrdi predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je to rekao danas, na Svebeloruskom narodnom saboru.

- Gledali su nas tada sa svih strana sveta i mislili, kako će to da se završi u Belorusiji, neki su gledali sa nadom, a NATO je već "trljao ruke" i spremao intervenciju u zapadnim regionima. Računali su na haos i blickrig. Da nije bilo snage i hrabrosti pravih patriota, izgubili bismo zemlju - rekao je on.

Lukašenko je rekao da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS predstavljaju progresivnu globalnu većinu, zbog čega je Minsku mesto u ovim organizacijama.

- ŠOS i BRIKS su progresivna svetska većina, ovo je izazov ideologiji globalnog ujedinjenja, mesto Belorusije je upravo tu – pored naroda koji predstavljaju različite kulture, ali ujedinjeni željom za mirom i razvojem - rekao je Lukašenko.

On je napomenuo da je dovoljno pogledati koliko prostora na mapi zauzimaju zemlje koje su članice i posmatrači u ovim organizacijama da bi se procenila njihova perspektiva.

U sredu se u Minsku održava prvi sastanak Svebeloruske narodne skupštine u novom ustavnom statusu. Očekuje se da će Vrhovni savet doneti odluku u vezi sa usvajanjem nacrta nove vojne doktrine i koncepta nacionalne bezbednosti Belorusije.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:49

RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA! Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track