POTVRĐENE GLASINE PRE SMENE: Zelenski imenovao generala Valerija Zalužnog za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji
Foto: Printscreen Twitter

POTVRĐENE GLASINE PRE SMENE: Zelenski imenovao generala Valerija Zalužnog za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Ranije u četvrtak, Zelenski je otpustio Zalužnog iz vojne službe iz zdravstvenih razloga uz pravo nošenja vojne uniforme.

"Imenovati Valerija Fedoroviča Zalužnog za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske“, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu kancelarije Zelenskog.

Zelenski je 8. februara najavio imenovanje Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog.

Pre toga, Sirski je komandovao kopnenim snagama Oružanih snaga Ukrajine. Brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali su o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog još u jesen 2023.

Novinari Vašington posta su primetili da bi Zalužni mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je 7. marta objavilo da je odobrilo Zalužnijevu kandidaturu za mesto ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P: P.

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track