ŠTA SE KRIJE IZA IZNENADNOG PRODORA RUSA U HARKOV? "Nemaju dovoljno vojnika za to, prava namera im je nešto drugo"
Foto: EPA Sergey Kozlov

ŠTA SE KRIJE IZA IZNENADNOG PRODORA RUSA U HARKOV? "Nemaju dovoljno vojnika za to, prava namera im je nešto drugo"

Planeta -

Američki istraživački centar Institut za ratne studije (ISV) objavio je danas analizu novog ruskog napredovanja u pravcu Harkova. U njemu se navodi da su ruski napadi izvedeni u cilju izviđanja, a ne kao pokušaj zauzimanja milionskog grada Harkova.

ISV je najavio i pet mogućih ciljeva novog ruskog prodora u pravcu Harkova.

- Smanjite ukrajinske snage duž linije fronta od 1.000 kilometara i tako otvorite nove mogućnosti ruskim snagama u Donjecku, na istoku Ukrajine.

- Povući ukrajinske snage prema Vovčansku u oblasti Harkova kako bi svojim snagama olakšale zauzimanje Kupjanska, važnog grada u istom regionu

- Stvoriti demilitarizovanu ili tzv „sanitarnu tampon zonu“ u Ukrajini da bi sprečila upad antikremljanskih ruskih partizana u rusku oblast Belgorod.

- Stvorite paniku u Ukrajini.

- Stvoriti uslove za veću buduću ofanzivu ka Harkovu.

ratni voz, Rusija, ruska vojska, Ukrajina
foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

ISV je dodao da je malo verovatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad gradom Harkovom. Informacije iz otvorenih izvora sugerišu da ruske snage nemaju dovoljno vojnika u obližnjim oblastima da ga zauzmu, dodao je ISV.

„Ako bi ruska komanda nameravala da zauzme grad Harkov, onda bi ruske snage verovatno napale i zapadno i severozapadno od grada“, navodi se.

Takođe se naglašava da ruska upotreba vazdušnog prostora za napad na Harkov naglašava „hitnu potrebu“ da SAD obezbede više dalekometne protivvazdušne odbrane Ukrajini.

„Ukrajina bi mogla da brani Harkovsku oblast ako protivvazdušna odbrana može da presretne ruske letelice u ruskom vazdušnom prostoru pre nego što ispuste svoje klizne bombe“, dodaje se.

Rusija, Napad, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

Iznenadni prodor ruskih kopnenih snaga jutros na severoistok Ukrajine, u oblast Harkova, bio je najozbiljniji prekogranični upad ruskih snaga u Ukrajinu u skoro dve godine, potvrdio je za Si-En-En ukrajinski vojni izvor.

Ukrajina je proterala ruske snage iz većeg dela regiona Harkova u munjevitoj kontraofanzivi 2022. godine, prve godine rata punog razmera. Ruske snage su ponovo u ofanzivi i polako napreduju u južnom regionu Donjecka.

Rusija, Napad, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

Kijev upozorava da bi nedavno gomilanje ruskih snaga u blizini oblasti Harkova moglo biti pokazatelj budućeg napada ili pokušaja da se ukrajinska vojska rastegne, koja se suočava sa nedostatkom ljudstva i municije.

Strahovi su porasli u martu zbog namera Kremlja u oblasti Harkova, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinske teritorije za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Kurir.rs/Index

Bonus video:

01:19

HARKOV U PLAMENU Stravične posledice ruskog raketnog napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track