HRVAT GRADI PUTINOVU VILU: Novi detalji o MISTERIOZNOJ PALATI usađenoj u liticu iznad mora! RADOVI KOŠTALI MILIONE (VIDEO)
Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia, AP/Maxim Shemetov

istraživanje

HRVAT GRADI PUTINOVU VILU: Novi detalji o MISTERIOZNOJ PALATI usađenoj u liticu iznad mora! RADOVI KOŠTALI MILIONE (VIDEO)

Planeta -

Nezavisna ruska medijska platforma Proekt objavila je veliko istraživanje i film o izgradnji i uređenju palate u crnomorskom gradu Gelendžik koja je navodno u vlasništvu ruskog lidera Vladimira Putina.

Proekt navodi da je vilu renovirala kompanija Velestroj koja je navodno u vlasništvu hrvatskog državljanina Krešimira Filipovića. Mediji su ranije izvestili da je Velestroj povezan sa palatom kao zakupac nekih prostorija, međutim, do sada nije bilo poznato da je ta kompanija glavni izvođač radova.

Ime kompanije navodno stoji na prvoj stranici dokumentacije za radove dok se u finansijskim evidencijama Kompleksa, što je navodno kodno ime za grandiozni građevinski projekat, može videti da je Velestroj od 2019. godine dobio više od 400 miliona rubalja iliti nešto više od četiri milion evra za građevinske i instalacijske radove.

Stvarni vlasnik Velestroja ne pojavljuje se u aktuelnom ruskom Jedinstvenom državnom registru pravnih osoba, ali je poznato da je 2022. godine 85 posto kompanije bilo u vlasništvu Krešimira Filipovića.

Mediji su ranije tvrdili da Filipovića na Balkanu zovu "Putinov novčanik" dok je međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara Velestroj osumnjičio za navodno izvlačenje miliona dolara primljenih od državnog Transnefta kao i njihovo pranje. Sobesednik je 2019. tvrdio da je Filipović vanbračni suprug tadašnje zamenice gradonačelnice Moskve Anastasije Rakove i da dolazi na sastanke s mnogim visokim zvaničnicima.

Putin je Filipoviću 2017. godine uručio počasnu povelju u znak zahvalnosti za njegov rad.

Krešimir Filipović, koji ima 48 godina, prošao je inače put od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca. Jutarnji je ranije pisao da je hrvatski biznismen uključen u pola milijarde evra teško preuzimanje udela Fortenove.

Nedavno se inače pojavio i snimak raskošno renovirane palate na obali Crnog mora koja uključuje podzemni kompleks od 16 spratova ugrađen u liticu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track