"IZRAEL ĆE NANIŠANITI I ANADOLIJU": Turski predsednik Erdogan kaže da će nastaviti PODRŠKU HAMASU
Foto: EPA Necati Savas

rat u gazi

"IZRAEL ĆE NANIŠANITI I ANADOLIJU": Turski predsednik Erdogan kaže da će nastaviti PODRŠKU HAMASU

Planeta -

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da će Izrael „nameriti svoje nišane” na Tursku ako uspe da pobedi Hamas u Pojasu Gaze.

Erdogan, glasni kritičar izraelskog rata na palestinskoj teritoriji nakon napada Hamasa 7. oktobra, često je izražavao podršku palestinskoj grupi kao braniocima njihove domovine.

Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija, između ostalih, klasifikuju Hamas kao terorističku organizaciju.

„Nemojte misliti da će se Izrael zaustaviti u Gazi“, rekao je Erdogan poslanicima svoje stranke u parlamentu u glavnom gradu Ankari.

„Ukoliko se to ne zaustavi... ova odmetnička i teroristička država će se pre ili kasnije usmeriti na Anadoliju“, rekao je on, misleći na veliko tursko poluostrvo koje se naziva i Mala Azija, koje čini više od polovine turske teritorije.

„Nastavićemo da stojimo uz Hamas, koji se bori za nezavisnost svoje zemlje i koji brani Anadoliju“, dodao je Erdogan.

Više od 1.000 pripadnika Hamasa se leči u turskim bolnicama

Turski lider je u ponedeljak rekao da se više od 1.000 pripadnika Hamasa leči u turskim bolnicama usred rata u Gazi koji je u toku.

Napad na Izrael 7. oktobra rezultirao je smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na izraelskim zvaničnim podacima.

Militanti su takođe zaplenili oko 250 talaca, od kojih Izrael procenjuje da je 128 i dalje u Gazi, uključujući 36 za koje vojska kaže da su mrtvi.

U izraelskom bombardovanju i ofanzivi na Gazu poginulo je više od 35.000 ljudi, uglavnom žena i dece, saopštilo je ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

(Kurir.rs/ AFP/Barrons/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track