"ATENTAT NA FICA JE NAPAD NA DEMOKRATIJU": Oglasili se odlazeća predsednica Čaputova i novi šef države Pelegrini
Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

slovačka

"ATENTAT NA FICA JE NAPAD NA DEMOKRATIJU": Oglasili se odlazeća predsednica Čaputova i novi šef države Pelegrini

Planeta -

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i novoizabrani predsednik Peter Pelegrini danas su u Bratislavi rekli da je atentat na premijera Roberta Fica u sredu napad na demokratiju i pozvali sve na političkoj sceni da izađu iz "začaranog kruga nasilja" i privremeno prekinu kampanju pred izbore za Evropski parlament.

"Nas dvoje delimo isti stav, protiv smo bilo kakvog nasilja. Jučerašnji napad je velika ljudska tragedija, ali istovremeno i napad na demokratski poredak. Želimo da pozovemo sve: Izađimo iz začarnog kruga nasilja i uzajamnih optuživanja. To što se desilo juče, to jeste čin pojedinca, ali je napeta atmosfera mržnje naše kolektivno delo" - kazala je Čaputova u zajedničkom obraćanju sa Pelegrinijem koji u junu preuzima dužnost od nje.

Pelergini i Čaputova su se dogovorili da pozovu lidere svih političkih strana da se situacija smiri i da svi zajedno odbiju nasilje.

"Mi političari moramo da vladamo svojim emocijama" - rekla je Čaputova.

Novoizabrani predsednik Pelegrini je kazao da je zgrožen time do čega može da dovede mržnja prema političaru.

"Sve do juče Slovačku je krasila veština da reši sve političke krize demokratski i u skladu sa Ustavom. Da se atentati ne bi ponovili svi moraju da iskažu veliku odgovornost. Slovačka danas mora da krene putem mira i smirivanja strasti. Ne smemo na mržnju da odgovaramo mržnjom", kazao je Pelegrini.

Novi predsednik pozvao stranke da prekinu ili umire kampanju

Novoizabrani slovački predsednik je sve političke stranke pozvao da zbog atentata privremeno prekinu, ili bar umire kampanju pred evropske parlamentarne izbore u junu.

"Kampanja sasvim prirodno donosi sukobljavanje i uzajamno optuživanje političara, a dalje sukobljavanje je poslednja stvar koja je Slovačkoj potrebna" - rekao je on.

Na slovačkog premijera Roberta Fica u sredu je u mestu Handlova u centralnoj Slovačkoj pucao 71-godišnji Juraj Cintula, svojevremeno radnik obezbeđenja u tržnom centru i otud mu legalni pištolj. Cintula se bavi pesništvom, a frustriran je zbog stanja u slovačkom društvu i rada Vlade. Danas je optužen za pokušaj ubistva za šta mu preti od 25 godina do doživotne kazne zatvora.

Robert Fico koga su neki od pet hitaca pogodili u stomak i ruku, posle noćašenje petočasovne operacije je po saopštenju lekara u stabilizovanom, ali i dalje vrlo teškom stanju.

(Kurir.rs/ Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track