UKRAJINA NAPALA KRIM: Lansirano osam američkih balističkih raketa ATACMS, gađan centar veze!
ATACMS, Foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

UKRAJINA NAPALA KRIM: Lansirano osam američkih balističkih raketa ATACMS, gađan centar veze!

Planeta -

Ukrajina je sa osam taktičkih balističkih raketa ATACMS dometa 300 km u četvrtak kasno uveče izvela raketni napad na jugoistočni deo Krima.

Na meti napada našla se okolina grada Simferpolja kao i još nekoliko mesta gde su se čule jake detonacije.

Za sada nije saopšteno šta je bila meta napada, pretpostavka je vojne instalacije, odnosno centar veze u Altuši na Krimu. Ovaj objekat je strateški važan za ruske vojne komunikacije na Krimu i Krima sa Hersonskom oblasti.

Kao nebrojeno puta do sada ovom napadu prethodilo je pojačano osmatranje NATO izviđačkih platformi nad Crnim morem i praćenje rada ruskih PVO sistema.

Par sati kasnije usledio je raketni napad.

Rusija, Kamov Ka-27, Krim, ruski vojni brod
foto: Mikhail Golenkov / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Ukrajina poslednjih nedelja sve više upotrebljava taktičke balističke rakete ATACMS za gađanje ciljeva na Krimu umesto dronova-kamikaza što ukazuje da je cilj naneti što veću štetu ruskim vojnim instalacijama na Krimu i pokušati naterati vojsku da se povuče sa Krima.

Cilj je da pokuša ofanziva ili prodor na Krim i postignuti strateški uspeh i osigurati prekoret ili taktičku pobedu u ratu protiv Rusije u trenutku kada su istok i sever Ukrajine pod intenzivnim pritiskom ruske vojske.

Rusi potvrdili obaranje rakate i dronova

Dežurne ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su sinoć tri rakete ATACMS koje su lansirale Oružane snage Ukrajine nad Krimom i dve bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti u Crnom moru, a pomorska avijacija uništila je tri bespilotna čamca koji su krenuli ka Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Protekle noći zaustavljen je niz pokušaja kijevskog režima da izvrši terorističke napade američkim operativno-taktičkim projektilima ATACMS i bespilotnim letelicama tipa aviona protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

„U Crnom moru otkriveni su bespilotni čamci ukrajinske mornarice koji su se kretali prema poluostrvu Krim iz standardnog naoružanja mornaričke avijacije Crnomorske flote“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Kurir.rs/TV Front/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:31

RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track