AMERIČKA ZVER LAK PLEN ZA RUSKE KAMIKAZE: Ukrajinci se snalaze posle teških gubitaka - Tenk kao iz "POBESNELOG MAKSA" (FOTO)
Foto: Foto: Youtube/MiliSource/Animation Town

AMERIČKA ZVER LAK PLEN ZA RUSKE KAMIKAZE: Ukrajinci se snalaze posle teških gubitaka - Tenk kao iz "POBESNELOG MAKSA" (FOTO)

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini dale 31 tenk M-1A1 Abrams. Tim oklopnjacima opremljen je jedan bataljon u sastavu 47. mehanizovane brigade ukrajinske armije, koja se borila zapadno od ruševina Avdijevke u istočnoj Ukrajini.

U nekoliko meseci teških borbi, 47. mehanizovana brigada izgubila je čak osam tenkova M-1. Uglavnom su ih uništavali ruski dronovi.

Pripadnici ove ukrajinske jedinice su konačno preduzeli nešto kako bi spasili svoje tenkove od ruskih dronova.

Dodali su kaveze na kupolu kako bi dronovi eksplodirali na bezbednoj udaljenosti od oklopa, a fotografija objavljena u petak prikazuje i da su Ukrajinci počeli da stavljaju reaktivni oklop na pojedina vozila.

Gubici oko Avdijevke primorali su brigadu da povuče svoje neoštećene tenkove krajem aprila, tvrdio je tada Asošiejted pres, citirajući - između ostalog - američkog admirala Kristofera Gradija.

Ali ukrajinski član posade "abramsa" rekao je TV kanalu ukrajinske vojske dve nedelje kasnije da to nije istina. "To je gomila laži", rekao je on.

Umesto toga, 47. mehanizovana brigada pažljivije raspoređuje preostale "abramse", objasnio je on.

- Situacija je veoma teška, jer su Rusi nadmoćniji po ljudstvu, opremi i svemu, tako da moramo da prilagodimo svoja dejstva. 47. mehanizovana brigada šalje M-1 samo kada se ukaže prilika da uništi neprijateljska vozila.

To implicira da "abramsi" nisu stacionarna odbrana, već formiraju neku vrstu reakcionih snaga koje čekaju iza linije fronta.

Ukrajinski tenkista je priznao da bi brigada mogla drugačije da rasporedi M-1 ako bi bili bolje zaštićeni od ruskih kamikaza. Po svoj prilici to se konačno i dešava.

Ukrajinci nisu montirali samo kaveze na tenk. Na fotografiji koja je objavljena vidi se i da ukrajinski "abrams" nosi i rekativne oklopne ploče "kontakt".

Reaktivni oklop sadrži male eksplozivne ploče koje eksplodiraju pri udaru, delimično odbijajući projektil.

Američka vojska je rešila ovaj problem sa svojim najnovijim M-1A2 dodavanjem dodatnog "pasivnog" – to jest, nereaktivnog – oklopa na njihove kupole. Ali ovaj oklop verovatno uključuje osiromašeni uranijum, koji Sjedinjene Države ne izvoze. Pre slanja "abramsa" u Ukrajinu, Pentagon je platio izvođačima da otvore kupole tenkova, uklone uranijum i zamene ga volframom.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

08:23

OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA KADA JE RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE! Marinković tvrdi: Sada se krše sva pravila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track