"RUSIJA OKUPLJA TRUPE I KOD NAŠE SEVERNE GRANICE": Zelenski se snimio u Harkovu, upozorio svet da Putin otvara DRUGI FRONT (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

KLIP SNMLJEN U PROSTORIJAMA RAKETIRANE ŠTAMPARIJE

"RUSIJA OKUPLJA TRUPE I KOD NAŠE SEVERNE GRANICE": Zelenski se snimio u Harkovu, upozorio svet da Putin otvara DRUGI FRONT (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski snimio je u Harkovu video poruku svetskim liderima u kojoj je poručio da Rusija okuplja trupe i kod severne granice Ukrajine u trenutku kada već sprovodi ofanzivu u Harkovskoj oblasti.

Kijev indipendent navodi da je Zelenski klip snimio juče u prostoru štamparije uništene u ruskom vazdušnom udaru 23. maja, kada je ubijeno sedam osoba.

Podseća se da je ruska vojska 10. maja pokrenula novu ofanzivu u Harkovskoj oblasti na severu Ukrajine i u međuvremenu uspela da se probije do deset kilometara u dubinu te teritorije, ali da je zaustavljena na prvoj liniji ukrajinske odbrane.

- Upravo sada, ovih dana, mi se na 60 kilometara severoistočno od ovog mesta branimo od još jednog pokušaja ruskog napada. Rusija se sprema za ofanzivne akcije i na 90 kilometara severozapadno odavde, oni okupljaju još jednu grupaciju trupa u blizini naše granice... Onaj koji to sve čini ne želi mir - naveo je Zelenski u video poruci iz razrušene štamparije.

Harkov
foto: Shutterstock

On objasnio situaciju u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini na nešto više od 340 kilometara od granice, koji je svakog dana meta vazdušnih udara.

- Više od milion ljudi je u ovom gradu. I svake noći i svakog dana ruska vojska gađa grad, uglavnom raketama S-300. To su rakete sistema protivvazdušne odbrane koje Rusija koristi za teroriše ovo područje. Ne postoji nijedan deo niti ulica u Harkovu koji nisu bili žrtva ove istinske surovosti - kazao je Zelenski.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track