Papin batler bio u sićušnoj ćeliji, nisu mu gasili svetla

Kao u vreme inkvizicije

Papin batler bio u sićušnoj ćeliji, nisu mu gasili svetla

Planeta -
Vatikan saopštio da su uslovi u bezbednosnoj sobi policije u skladu sa minimumom međunarodnih standarda

VATIKAN - Papin bivši batler Paolo Gabrijele danas je, drugog dana suđenja, negirao krivicu za krađu poverljivih dokumenata iz papinog privatnog apartmana, ali je priznao da je zloupotrebio poverenje Benedikta XVI.

Gabrijele je, na suđenju zbog krađe i odavanja medijima poverljivih papinih dokumenata, izjavio da je verovao da je papa izmanipulisan i da je sam kopirao poverljive dokumente. Dokumenti o optužbama za korupciju i unutrašnje sukobe u Vatikanu dostavljeni su medijima. Gabrijelea (46) u sudu ispituje predsednik vatikanskog tribunala. Njemu preti najviše četiri godine zatvora ako bude osuđen, ali bi papa mogao da ga pomiluje, navodi BBC.

Batler je priznao da je fotokopirao dokumente u papinom apartmanu, ali je kazao da to nije smatrao krivičnim delom. Kružile su spekulacije da je batler imao saučesnike u odavanju tajni Vatikana, ali je on u sudnici rekao da je radio sam, dodajući da je imao "mnoge kontakte" u Vatikanu gde vlada, kako je rekao, "velika nelagodnost". Gabrijele se žalio na uslove u maloj vatikanskoj ćeliji gde je proveo više nedelja posle hapšenja. On je kazao da je ćelija bila toliko mala da nije mogao ispružiti ruke i da je svetlo bilo upaljeno 24 sata dnevno.

Sudije su naložile istragu o Gabrijeleovim optužbama. Vatikan je, međutim, saopštio da su uslovi u bezbednosnoj sobi vatikanske policije u skladu sa minimumom međunarodnih standarda. Suđenje je počelo prošle nedelje, ali je posle prvog dana odloženo pošto su vatikanske sudije odbile da prihvate dokaze koje su prikupili kardinali. Sudije su rekle da će prihvatiti samo dokaze vatikanske policije i tužilaštva. Oni su u Gabrijeleovoj kući zaplenili 82 kutije sa dokumentima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja