Evropi preti sudbina japanske Fukušime!

Katastrofa u najavi

Evropi preti sudbina japanske Fukušime!

Planeta -
Prema navodima iz neobjavljenih izveštaja o izdržljivosti nuklearki u Evropi, više od 100 je opasno, a najviše one u Finskoj i Švedskoj

BERLIN - Zastrašujuće.Evropa bi uskoro mogla da doživi sudbinu Fukušime u Japanu, gde je u nuklearnoj katastrofi u martu 2011. stradalo više od 19.000 ljudi. Prema navodima iz još neobjavljenog izveštaja o izdržljivosti nuklearnih elektrana u Evropi, do kojeg su došli nemački mediji, više od 100 nuklearki na Starom kontinentu je opasno, a najviše one u Finskoj i Švedskoj.Velt piše da izveštaj sadrži zastrašujuće podatke, pa zbog toga Evropska komisija još nije objavila svoje istraživanje iako je to obećala još pre dva meseca. Naime, samo u zemljama Evropske unije trenutno postoji 68 nuklearnih elektrana s ukupno 134 atomska reaktora. Doda li se tome i broj nuklearki izvan zemalja EU, dolazimo do brojke od oko stotinu opasnih nuklearki. Velika većina elektrana u EU još, čak ni nakon 20 godina od tragedije u Černobilju, nije sprovela sve potrebne sigurnosne mere.Drugi zaključak studije jeste da nuklearke, posebno one u Finskoj i Švedskoj, imaju toliko loš sistem zaštite od prirodnih katastrofa, da bi mogle da izazovu neviđenu katastrofu u slučaju nestanka električne energije ili otkazivanja sistema za hlađenje, a upravo se to dogodilo u Fukušimi nakon zemljotresa i cunamija.Kod nuklearnih elektrana u Francuskoj je utvrđeno da mnoge ne bi izdržale poplavu, a kod gotovo svih, uključujući i one u Nemačkoj, utvrđeno je da nisu pripremljene da u slučaju zemljotresa automatski spreče moguću katastrofu.Evropska komisija zaključila je da bi vlasnici nuklearnih elektrana u EU smesta trebalo da ulože milijarde evra kako bi barem donekle povećali bezbednost u njima. Međutim, retko koja zemlja može da izdvoji milione, a ne milijarde evra za sigurnost građana.Podsetimo, početkom aprila ove godine već se dogodio veliki incident u francuskoj nuklearki Penli, koji je podigao na noge sve evropske stručnjake. Na jednom od reaktora izbila su dva manja požara, a reaktor se automatski ugasio. Prilikom nesreće iscurile su radioaktivne materije, a nesreća je, navodno, potpuno sanirana.

Zastarela tehnologijaIstraživanje stručnjaka za nuklearnu energiju, sprovedeno u aprilu ove godine, pokazalo je da je više od 80 odsto svetskih nuklearnih elektrana zastarelo, odnosno u pogonu je duže od 20 godina. Kao i sve drugo, tako i nuklearke imaju svoj životni vek, upozoravaju stručnjaci, a većina njih je već odavno trebalo da bude „zakopana“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track