"NE DAM OSTAVKU KAKAV GOD DA JE REZULTAT IZBORA": Makron kaže da ultradesnica nije ta koja određuje Ustav zemlje
Foto: AP Christophe Ena

francuska

"NE DAM OSTAVKU KAKAV GOD DA JE REZULTAT IZBORA": Makron kaže da ultradesnica nije ta koja određuje Ustav zemlje

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u utorak da neće podneti ostavku „bez obzira na rezultat” predstojećih francuskih parlamentarnih izbora.

Makron je raspisao izbore u nedelju uveče, kao odgovor na veliku pobedu krajnje desničarskog Nacionalnog skupa na evropskim izborima, koji je izvršio pritisak na njegovu administraciju.

„Nije Nacionalno okupljanje ono što piše Ustav“, rekao je on u intervjuu za časopis Le Figaro . „Institucije su jasne, kao i mesto predsednika, bez obzira na rezultat."

"Imam poverenja u kapacitet francuskog naroda"

Naspram "porasta nacionalista" šef države je objasnio da želi "ponovo da da" Francuzima da "glasanjem biraju parlamentarnu budućnosT zemlje" i raspustio je nacionalnu skupštinu, donji dom Parlamenta.

- Imam poverenja u kapacitet francuskog naroda da napravi najispravniji izbor za sebe i za buduće generacije. Moja jedina ambicija je da budem koristan našoj zemlji koju toliko volim - rekao je Makron u poruci objavljenoj danas na društvenoj mreži X.

Najviše glasova u Francuskoj na juče održanim izborima za Evropski parlament dobila je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, a na čijem čelu je Žordan Bardela, koja je osvojila 31,5 odsto glasova.

Oglasila se i Marin Le Pen

Lider francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je odluku predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore.

- Mogu samo da pozdravim ovu odluku... Spremni smo da vladamo... Spremni smo da okončamo ovu masovnu imigraciju i da kupovnu moć učinimo prioritetom! Spremni smo da oživimo Francusku - rekla je Le Pen pristalicama svoje stranke.

(Kurir.rs/ Politico/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:34

Makron dočekao Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track