UMRLO VIŠE OD 550 HODOČASNIKA U MEKI Temperatura prešla 50 stepeni u Velikoj džamiji
Foto: AP Rafiq Maqbool

UMRLO VIŠE OD 550 HODOČASNIKA U MEKI Temperatura prešla 50 stepeni u Velikoj džamiji

Planeta -

Najmanje 550 hodočasnika je umrlo tokom odlaska u Meku, koji se ove godine dešavao u vreme toplotnog talasa.

Najmanje 323 umrlih bili su Egipćani, od kojih je većina podlegla bolestima izazvanim vrućinom, rekli su za AFP dvojica arapskih diplomata koji koordiniraju odgovore svojih zemalja.

"Svi su Egipćani]umrli od vrućine" osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta mase, rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupan broj došao iz bolničke mrtvačnice u naselju Al-Muaisem u Meki .

Najmanje 60 Jordanaca je poginulo, saopštile su diplomate, u odnosu na zvanični broj od 41 koji je ranije u utorak dao Aman.

Meka, Hodočašće
foto: AP Rafiq Maqbool

Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada u više zemalja na 577. Diplomate su saopštile da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550.

Saudijske vlasti su izvestile o lečenju više od 2.000 hodočasnika, a navodi se da je temperatura u ponedeljak dostigla 51,8 stepeni u Velikoj džamiji u Meki, saopštio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Novinari AFP-a u Mini, izvan Meke, u ponedeljak su videli hodočasnike kako sipaju flaše vode preko svojih glava dok su im volonteri delili hladna pića i čokoladni sladoled koji se brzo topi kako bi im pomogli da se ohlade.

Saudijski zvaničnici savetovali su hodočasnike da koriste kišobrane, piju puno vode i izbegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijih sati dana.

Ali mnogi rituali, uključujući molitve na planini Arafat koje su se održavale u subotu, uključuju boravak na otvorenom satima tokom dana.

U hadžu je ove godine učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, navode saudijske vlasti.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track