Pravaši zbog Bore Čorbe popisuju nepoželjne u Hrvatskoj
Foto: Reuters

Pravaši zbog Bore Čorbe popisuju nepoželjne u Hrvatskoj

Planeta -
Ta stranka povod je našla u nedavnoj izjavi Boba Dilana o tome da "crnci mogu da nanjuše belce rasiste, kao i Srbi Hrvate", i u spekulacijama o mogućem dolasku "četničkog vojvode" Bore Đorđevića na koncert u Zagreb

ZAGREB - Desničarska Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS), koja ima jednog poslanika u Saboru, zatražila je donošenje zakona koji bi omogućio pravljenje popisa trajno ili privremeno nepoželjnih osoba u Hrvatskoj.

Povod je ta stranka našla u nedavnoj izjavi Boba Dilana o tome da "crnci mogu da nanjuše belce rasiste, kao i Srbi Hrvate", i u spekulacijama o mogućem dolasku "četničkog vojvode" Bore Đorđevića na koncert u Zagreb.

"Hrvatska javnost sve je učestalije svedok brojnih izjava i medijskih istupa političara i drugih javnih osoba izvan Hrvatske koje na neprimeren i neprihvatljiv način govore o Hrvatskoj ili o njenoj bližoj ili daljoj istoriji", piše u saopštenju HSP AS.

Ukazuje se da u tu kategoriju spada i izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je Vukovar srpski grad i da Hrvati nemaju razlog da se u njega vrate, kao i brojne izjave njegovog naslednika na čelu Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, sada ministra odbrane.

Zbog toga, kako se navodi u stranačkom saopštenju, traži se od Vlade da po hitnom postupku predloži Saboru zakon koji bi omogućio sastavljanje popisa trajno ili privremeno nepoželjnih osoba u Hrvatskoj u zavisnosti jesu li činile zločine na području Hrvatske i svojim javnim govorom podsticale na njega ili su govorom mržnje, aktivnostima i izjavama naštetili ugledu Hrvatske.

Na vlasti u Hrvatskoj je koalicija levog centra koju predvodi Socijaldemokratska partija, a desničarski HSP AS u Saboru ima samo jednog poslanika, preneo je T-portal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track